Goud voor Israelische judoka, maar zonder vlag of volkslied

De Israelische judoka Tal Flicker heeft gisteren de gouden medaille gewonnen op de Judo Grand Slam. Er was echter nergens op het toernooi in Abu Dhabi een Israelische vlag te zien, en het HaTikvah-volkslied werd niet afgespeeld.

Zelfs de afkorting ISR, dat aangeeft dat een atleet Israel vertegenwoordigt, werd nergens tijdens het Judo toernooi gebruikt. In plaats daarvan deden de Israelische sporters mee onder de vlag van de Internationale Judo Federatie (IJF). De organisatoren van de Grand Slam in Abu Dhabi hadden Israel volledig uitgebannen.

Het was daarom van te voren nog maar de vraag of de Israelische judoka’s überhaupt mee zouden doen. Ze werden voor de bizarre keus gesteld te eisen als Israelische sporter behandeld te worden – en dus niet meedoen – of onder vlag van de IJF meedoen aan het evenement. De organisatoren noemden “veiligheidszorgen” als reden voor het uitbannen van Israelische symbolen.

Deze “veiligheidsredenen” zijn een laffe smoes van de organisatoren. De Verenigde Arabische Emiraten ontkennen het bestaan van de Joodse staat, en willen er alles aan doen om het te laten lijken alsof Israel simpelweg niet bestaat. Terwijl sport hoort te verbroederen, grijpen de Emiratische organisatoren van de Judo Grand Slam de gelegenheid aan om sporters vanwege hun nationaliteit uit te sluiten.

Ondanks dat de twaalf sporters besloten deel te nemen onder de vlag van de IJF, waren er nog steeds problemen. De atleten kwamen een dag later dan gepland aan in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze hadden een dag eerder namelijk te horen hadden gekregen bij hun overstap in Istanboel geen visum voor de VAE te zullen ontvangen. Dankzij ingrijpen van IJF-president Marius Vizer, die eiste dat alle sporters gelijk behandeld worden, konden de Israelische judoka’s alsnog naar het toernooi.

En met succes. Tal Flicker heeft de gouden medaille gewonnen voor de gewichtsklasse onder 66 kilo. Namens de vrouwen wist Gili Cohen de bronzen plak voor de klasse onder 52 kilo te bemachtigen. De Israelische vlag werd echter niet gehesen op het evenement. In plaats daarvan werd de IJF-vlag opgehangen. Ook het Israelische volkslied werd niet afgespeeld. Wel was te zien dat Flicker, terwijl de hymne van de federatie te horen was, het HaTikvah alsnog zelf zingt.

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Algemeen Dagblad.