Grensagente veroordeeld voor sponskogel

Een voormalig agente van de Israelische Grenspolitie is maandag veroordeeld door de Rechtbank Jeruzalem voor het onnodig neerschieten van een Palestijnse man met een sponskogel. Het incident vond plaats in mei 2018.

Een filmpje van het incident werd in november 2019 uitgezonden door Israelische tv-zender Channel 13 en zorgde voor grote ophef. Karam Qawasmi werd op 25 mei 2018 bij de grensovergang Al-Zaim van achteren in zijn rug geschoten met een plastic sponskogel, terwijl hij op bevel van grensagenten wegliep. Qawasmi beweert eerder voor dat moment aangereden en mishandeld te zijn geweest door de grenspolitie.

Direct na het incident is de grensagente ontslagen, en werd een onderzoek ingesteld. De verdachte kreeg een straftransactie opgelegd voor mishandeling, roekeloos vuurwapengebruik en belemmering van de rechtsgang. Zij had de telefoon met het filmpje vernietigd en collega’s gevraagd te zwijgen erover. Uiteindelijk gaven haar collega’s haar aan. Het OM bood een straftransactie aan, omdat niet te zien was in het filmpje of de agente zelf het schot loste. 

Volgens de advocaat van de agente was dat een collega en niet zij zelf. Een van de andere agenten die bij het incident aanwezig was, schepte in een serie berichtjes naar zijn vriendin op dat hij zelf geschoten had. Hij en een andere betrokken agent werden eveneens vervolgd voor belemmering van de rechtsgang.

Het incident kwam aan licht bij een strafrechtelijk onderzoek naar een ander incident van mishandeling door bewakers bij dezelfde grenspost. De Israelische politie gaf aan de schietpartij “zeer serieus” te nemen. “Dit is een uitzonderlijk incident, dat niets zegt over de gebruikelijke manier waarop de grenspolitie Israel en haar burgers beschermt,” volgens een woordvoerder. Op basis van de aanklachten kan de ex-agente rekenen op een maximale gevangenisstraf van drie jaar.

De sponskogel in kwestie was een lichtgewicht plastic projectiel met een zachte, sponzige kop. Zij zijn bedoeld om verdachten op niet-dodelijke wijze uit te schakelen en rellen op te breken, maar kunnen bij onvoorzichtig gebruik verwondingen veroorzaken.