Hamas en PFLP wijzen Trumps oproep tot vrede af

Terwijl Donald Trump door zowel Israel als de Palestijnse Autoriteit warm werd onthaald, lieten de terroristische organisaties Hamas en PFLP hun afkeer van de Amerikaanse president duidelijk merken. Zijn oproep tot vrede tussen Israel en de Palestijnen kan niet op steun van de terroristische bewegingen rekenen.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) had gisteren in Gaza een demonstratie tegen Trump georganiseerd. Duizenden demonstranten kwamen op de mars in Gaza-stad af. Een aantal demonstranten hadden een pop gemaakt met daarop een afbeelding van het gezicht van Trump. Op de pop werden geweren gericht. Demonstranten zwaaiden met Palestijnse en Iraanse vlaggen en banieren van de PFLP en Hezbollah.

De PFLP is al sinds de jaren zestig verantwoordelijk voor tientallen aanslagen op Israel. De Verenigde Staten, de Europese Unie, Australië, Canada en Israel bestempelen de PFLP dan ook als terroristische organisatie.

Woordvoerder van het politieke bureau van de PFLP Kayed El-Ghul liet weten dat de demonstratie ‘de wensen van het Palestijnse volk verwoordt’. De demonstranten zijn volgens hem solidair met de hongerstakende Palestijnse gevangenen. El-Ghul wijst onderhandelingen met Israel af omdat die volgens hem ‘afbreuk doen aan Palestijnse rechten’. 

Ook Hamas was niet positief over het bezoek van president Trump aan Israel en de Palestijnse gebieden. De toespraak waarin Trump opriep tot vrede tussen Israel en de Palestijnen, werd door de terroristische beweging veroordeeld. Volgens de terroristen is zijn toespraak ‘racistisch’ en ‘haatzaaiend’. De verwijzingen van de Amerikaanse president naar de joodse banden met de stad Jeruzalem zijn volgens Hamas ‘een vervalsing van de geschiedenis’.

De de facto machthebbers van Gaza uitten ook hun woede omdat president Trump hen terroristen noemt. Niet alleen in zijn toespraken in Israel, maar ook tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië was Trump duidelijk: de beschaafde wereld moet de terroristen vernietigen. In zijn speech in Riyad noemde de Commander in Chief expliciet Islamitische Staat, Al-Qaida, Hezbollah en Hamas als voorbeelden van terroristische organisaties. Hamas beschouwt zichzelf niet als terroristen maar als ‘verzet’ tegen Israel voor de bevrijding van Palestina, ‘van de rivier tot aan de zee‘.

 

Bronnen: The Jerusalem Post, Ynet, Arutz Sheva, The Times of Israel, Ma’an News Agency.