‘Harry van de SP’ stopt ermee

Harry van BommelHarry van Bommel stelt zich bij de volgende verkiezingen toch niet kandidaat voor de Tweede Kamer. Dit schreef de buitenlandwoordvoerder van de SP aan de Kamer na een vakantie in de VS. Na verkiezingen, gepland voor maart volgend jaar, zal hij 18 jaar in de kamer hebben gezeten.

“Als ik in mijn werkzame leven nog iets anders wil doen dan full time politicus zijn, dan heb ik nu nog de kans om van koers te wijzigen. Om die reden heb ik besloten om terug te komen op mijn aanvankelijke kandidatuur voor de Kamerverkiezingen van 2017”, schrijft Van Bommel (54) aan zijn collega’s. Hij was een van de langst zittende Kamerleden. In de toekomst wil hij werken in “internationale betrekkingen en/of mensenrechten”, onderwerpen waarmee hij zich ook in de Kamer intensief bezighield.

Van Bommel stond bekend om zijn soms felle standpunten tegen het beleid van diverse Israelische regeringen en toen hij drie jaar geleden een ‘werkbezoek’ bracht aan het kantoor van CIDI kwam dit zowel hem als CIDI op veel kritiek van hun respectieve achterbannen te staan. (Het bezoek was overigens een eenmalige happening, gearrangeerd voor het televisieprogramma KvdB.) De meeste kritiek kreeg hij wegens zijn deelname aan een anti-Israeldemonstratie met Gretta Duisenberg. Daar riep hij niet alleen mee op tot een Intifada; achter hem was ook de Hamas-gas-kreet te horen. Volgens Van Bommel had hij dit niet gehoord. Helemaal eenzijdig was hij niet. In voorkomende gevallen riep hij bijvoorbeeld ook op tot sancties tegen Hamas.  

Foto Bas Stoffelsen / SP (pers.sp.nl) CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons