Hezbollah camera-drone overgenomen door IDF

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 jul 2020 DRONE HEZBOLLAH IDF LIBANON

De Libanese terreurbeweging Hezbollah dacht zondag een mooi PR-moment te creëren door een band aan de grens met Israël te laten spelen en hier een video van te maken. Het Israëlische leger gooide echter roet in het eten en wist de controle over de camera-drone van Hezbollah over te nemen.

Hassan Harb en zijn orkest met Hezbollah-vlaggen en op de achtergrond Israël terwijl ze gefilmd worden door een camera-drone

Volgens Libanese media was de zanger Hassan Harb en zijn orkest zondag aan de grens met Israël om een videoclip te maken ter gelegenheid van de Israël-Libanon oorlog van 2006. Voor het maken van opnames van de band met Hezbollah-vlaggen en uitzicht over Israël, werd een camera-drone ingezet.

Het Israëlische leger wist echter de controle van het op afstand bestuurbare vliegtuigje over te nemen. De IDF heeft hierop de camera-drone in Israël geland. Op een video, opgenomen door de drone, is te zien dat het apparaat tijdens het filmen van de band opeens rare bewegingen begint te maken en van het tafereel met Hezbollah-vlaggen wegvliegt, om vervolgens richting Israël te vliegen.

Aanvankelijk claimde de IDF dat de cameradrone het Israëlische luchtruim had geschonden. Hierop ondernam het Israëlische leger naar eigen zeggen actie met een aantal verschillende instrumenten. “De IDF blijft actie ondernemen tegen schendingen van Israëls soevereiniteit”, aldus een statement. 

De Israëlische luchtmacht schendt overigens regelmatig het Libanese luchtruim, onder andere om aanvallen uit te voeren op Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt van de Syrische burgeroorlog gebruik om een landcorridor vanuit Iran tot aan Libanon te realiseren, om zo haar proxies – waaronder Hezbollah – te bewapenen. VN-vredesmacht UNIFIL heeft als taak erop toe te zien dat gewapende groepen in Zuid-Libanon ontwapend worden maar is – zo bevestigen de blauwhelmen ook zelf – vleugellam. Volgens analisten is Hezbollah tegenwoordig dan ook vele malen beter bewapend dan ten tijde van de zomeroorlog met Israël in 2006.

Volgens Libanese media heeft Hezbollah een waarschuwing aan Israël overgebracht via UNIFIL. De Libanese terreurbeweging stelt dat een drone die opnames maakt van een artistieke uiting een civiele – en niet een militaire – activiteit betreft. De Iraanse proxy eist naar verluidt teruggave van de camera-drone of compensatie.