Hezbollah smokkelde apparatuur voor Burgas aanslag via Polen

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 12 aug 2013 EU HEZBOLLAH LIBANON TERRORISME VS

De Bulgaarse krant Trud meldde dat uit onderzoek naar de aanslag in Burgas op een Israelische toeristenbus is gebleken dat onderdelen van de gebruikte bom via Polen naar Bulgarije werden gemokkeld. Op 28 juni zouden de ontsteker en afstandsbediening per trein vanuit Polen naar Bulgarije zijn vervoerd en hierna gebruikt voor de vervaardiging van de bom die vijf Israelische toeristen en de Bulgaarse chauffeur het leven hebben gekost. Het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vorige week de namen bekend van de twee Hezbollah verdachten die waarschijnlijk in Libanon zitten. De derde betrokkene is de man die omkwam tijdens het plegen van de aanslag is nog niet geïdentificeerd.

De namen die het ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten bracht zijn Meliad Farah, in bezit van een dubbele nationaliteit Libanees en Australisch, en Hussein Hussein met de Libanees-Canadese nationaliteit en wordt aangemerkt als de bommenmaker. Het tweetal haar vluchtroute zou via drie Oost-Europese landen gelopen hebben en zij zouden via Roemenië in Libanon terecht zijn gekomen. De aanslag in Burgas staat niet alleen, in maart 2013 werd Hezbollah-lid werd de Zweeds-Libanese Hossam Yaacoub nog veroordeeld door een Cypriotische rechtbank veroordeelt tot een gevangenisstraf van vier jaar voor het plannen van een aanslag op Israelische toeristen daar. Tevens zou hij veelvuldig Hezbollah-bijeenkomsten hebben georganiseerd in Frankrijk en Nederland.

Op 22 juli 2013 heeft de EU de militaire tak van Hezbollah officieel aangemerkt als een terroristische organisatie. De politieke tak wordt overigens in Israel, de VS, Canada en Nederland ook aangemerkt als een terroristische organisatie. Lobby pogingen van Nederland en Groot-Brittannië binnen Europa om de gehele beweging als terroristische organisatie te betitelen faalden. Deze Europese landen gaan ervan uit dat Libanees sjiitische Hezbollah vanwege zijn monolithische structuur en wereldwijd gepleegde aanslagen in zijn geheel zou moeten worden aangemerkt als terroristisch. De samenwerkende Arabische Golfstaten (GCC)  “verwerpt” zelfs een splitsing tussen politiek en militair. De GCC landen (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) willen volgens de organisatie European Citizens Against Terrorism (ECAT) sancties instellen tegen Hezbollah. De sancties zouden onder meer de bevriezing van gelden en bezittingen inhouden, reisbeperkingen opleggen en deportatie van als Hezbollah leden aangemerkte personen tot gevolg kunnen hebben.