Hoe Israelische kranten berichtten over 14 mei

14 mei was een drukke dag in Israel. In Jeruzalem is de ambassade van de VS feestelijk geopend, ondanks felle protesten vanuit de internationale gemeenschap. Tijdens demonstraties aan de grens met Gaza kwam het tot confrontaties met het Israelische leger, wat resulteerde in meer dan 50 doden en vele gewonden. En in Tel Aviv werd feest gevierd, omdat Israel het Eurovisie Songfestival won. Grotere tegenstellingen kunnen we bijna niet bedenken, en deze illustreren de verschillende dimensies van het leven in Israel.

Hoe hebben de Israelische kranten hierover bericht? Een kort overzicht, met dank aan de media-kritische website Het 7de Oog ( www.the7eye.org.il), die de media kritisch volgt en daar dagelijks over publiceert.

Yediot Aharonot, Israel’s grootste krant, gebruikte de voor- en achterpagina als één geheel: “tussen feestelijkheden en schermutselingen, een speciale editie”.  De twee aangekondigde commentaren gaan over de tegenstelling tussen “Jeruzalem” en “Gaza” en hoe deze door de Israelische televisie is verslagen. De prominentste plaats (links boven) kreeg de opening van de ambassade, daaronder veel aandacht voor de gebeurtenissen in Gaza, en ook groot in beeld is het ontvangst van Netta Barzilai, de kersverse winnaar van het Eurovisie Songfestival.

Yisrael Hayom, de gratis krant die eigendom is van de Amerikaanse miljaardair Sheldon Edelson – groot Trump-donateur en supporter van Netanyahu – koos een iets andere indeling: veel ruimte voor de opening van de ambassade, en de kop “Shehecheyanu Vekiymanu” – dank G-d dat we deze dag hebben mogen meemaken. Verder weinig tekst: “Een historische dag in Jeruzalem” en Trump’s uitspraak (remote vanuit het whitte huis): “Amerika zal jullie altijd steunen”. Ook de andere twee onderwerpen zijn, weleswaar kleiner, op de voorpagina opgenomen en een van de drie commentaar-aankondigingen is aan Gaza gewijd.

Haaretz, de krant die zeer kritisch is over de Israelische regering, heeft een ingetogen vormgeving. Het hoofdartikel luidt: “55 Palestijnen gedood en meer dan duizend gewonden door IDF-vuur bij de demonstraties aan de grens met de Gazastrook.” De opening van de Amerikaanse ambassade krijgt ook aandacht, met als kop Netanyahu’s uitspraak: “Een grote dag voor vrede”. Naast enkele andere berichten is ook, onder aan de voorpagina, aandacht voor het feest in Tel Aviv: “Tienduizenden vierden de Eurovisie-prijs”. (En, zoals u ziet, is er ook veel ruimte voor een grote advertentie).

Maariv koos voor “Geschiedenis in Jeruzalem, Vuur in de Gazastrook”, en beeldt beide gebeurtenissen naast elkaar. De drie commentatoren weerspiegelen de discussies in Israel: “Messiaanse tijd,” “Gebrek aan beleid” en “Alleen verliezers”.  En Netta krijgt een bescheiden plek onderaan de pagina. 

The Jerusalem Post schrijft “55 doden terwijl de VS haar ambassade in Jeruzalem opent.” Zowel verslaglegging van de opening als commentaar erop krijgen plek in de voorpagina, evenals uitgebreid verslag van de demonstraties aan de Gaza-grens. Netta (“Our queen”) krijgt een bescheiden plek in de inhoudsbalk.

De charedische krant Yated Ne’eman (een dagblad met op die dag in totaal 72 bladzijden!) kopt – wit over rood – “Oorlog aan de grens met de Gazastrook” en daaronder (rood over wit) over de inauguratie van de Amerikaanse ambassade (en voegt er aan toe dat de VS de beveiliging van haar ambassades in de wereld versterkt in verband hiermee). Er is ook ruimte voor ander nieuws, specifiek van en voor de eigen sector, en veel ruimte voor aankondigingen en advertenties.

Een andere charedische krant, Hapeles, kopt: “Significante escalatie aan de Gaza-grens; Hamas roept op tot een nieuwe Intifada”. De krant noemt daarbij ook de bemoeienis van Iran en de internationale kritiek. Hapeles schrijft ook dat de VS de ambassade naar Jeruzalem heeft verplaatst, citeert daarbij de VS-gezant – “een nodige voorwaarde voor vrede” – en haalt ook Al-Qaida aan: “Jeruzalem en Tel Aviv staan op islamitische grond.” Netta ontbreekt. Wel wordt geschreven (bovenaan, rode letters) over Nasralla’s dreiging om Israel aan te vallen en  over de verkiezingen in Irak (onderaan, blauwe letters): “De anti-Amerikanen lijken te winnen”.