VS ambassade in Jeruzalem feestelijk geopend

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 mei 2018 AMBASSADE ISRAEL JERUZALEM VS

De Ambassade van de VS in Jeruzalem is gisteren, 14 Mei 2018, geopend in aanwezigheid van vele hooggeplaatste Israeliers en Amerikanen en vele internationale diplomaten. De opening is symbolisch; de ambassadeur zal er zijn kantoor naartoe verhuizen, maar de rest van de ambtenaren zullen voorlopig in Tel Aviv blijven, totdat het nieuwe ambassadegebouw zal worden opgeleverd. 70 jaar geleden op 14 mei is in Tel Aviv de onafhankelijkheidsverklaring van de Joodse staat ondertekend door Ben Gurion en 36 andere Joodse leiders.  

Er werden toespraken gehouden door de Israelische president Rivlin, premier Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur Friedman.  De verhuizing gebeurt 23 jaar nadat er in de VS een wet is aangenomen die de verhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem bepaalde. Voormalige presidenten hebben elke 6 maanden een officieel besluit uitgesteld. Afgelopen december kondigde president Trump aan dat hij, in lijn met zijn verkiezingsbelofte, de ambassade zal laten verplaatsen, tot grote woede van de Palestijnen en een groot deel van de internationale gemeenschap. Volgens ambassadeur Friedman is dit niet minder dan het respecteren van de natuurlijke recht van elke staat om de eigen hoofdstad te kiezen. Ook refereerde hij naar de 3.000 jaar oude geschiedenis van Jeruzalem, vanaf de tijd van Koning David.

President Rivlin bedankte de Amerikanen voor deze stap, en refereerde ook naar de lange verbondenheid van Joden met Jeruzalem. President Trump was vertegenwoordigd door zijn dochter (die de daadwerkelijke openingsverklaring voordroeg) en zijn schoonzoon die een emotionele toespraak hield en sprak over de gemeenschappelijke waarden van vrijheid en mensenrechten en diepe vriendschap tussen de beide naties. Kuschner benadrukte de toewijding van de VS voor het zoeken naar een vredesakkoord met de Palestijnen en zei te geloven dat vrede binnen bereik is, “als we durven geloven dat de toekomst anders kan zijn dan het verleden”. Netanyahu dankte de Amerikanen voor hun hechte vriendschap met Israel en refereerde naar zijn jeugd in Jeruzalem. Ook citeerde hij uit de bijbel en uit joodse gebeden om de band met Jeruzalem te illustreren. 

De meeste EU-landen hebben, vaak ondanks een officiële uitnodiging van de VS, geen delegatie gestuurd naar de openingsceremonie. Alleen van Hongarije, Roemenië en Tsjechië zijn vertegenwoordigers aanwezig geweest. Ook hebben deze landen een gezamenlijke veroordeling namens de EU, waarvan veel lidstaten de verhuizing zien als in strijd met het EU-beleid tot een tweestatenoplossing te streven, geblokkeerd.

Rusland en Egypte hebben het besluit van de VS afgekeurd, omdat het in hun ogen in strijd is met internationale afspraken. Turkije is een stap verder gegaan in zijn veroordeling en legt een directe link met de Palestijnse protesten in het kader van de Nakba-herdenking. Ook veel internationale media hebben het samenvallen van de ceremonie met de dodelijke protesten aan de grens met de Gazastrook onderstreept.

Zo’n 200 mensen demonstreerden tegen de opening van de ambassade. Onder de demonstranten waren Israelisch-Arabische leden van het Knesset en activisten van de NGO Vrede Nu.