Trumps verwachte erkenning van Jeruzalem als hoofdstad Israel

Naar verwachting zal de Amerikaanse president Donald Trump om 19 uur Nederlandse tijd Jeruzalem als de hoofdstad van Israel erkennen. Tevens is de voorspelling dat Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal aankondigen.

Nederland was vroeger één van de weinige landen die haar ambassade in Jeruzalem had gehuisvest. Hier kwam in 1980 verandering in, toen de Knesset de zogenoemde Jeruzalemwet aannam. Deze wet verklaarde heel Jeruzalem als ondeelbare hoofdstad van Israel, inclusief het oostelijk deel dat in 1967 op de Jordaanse bezetter was veroverd. De Palestijnse Autoriteit ziet in oost-Jeruzalem de hoofdstad voor een toekomstige Palestijnse staat. Daarom wordt Israels annexatie van oost-Jeruzalem door een groot deel van de wereld, inclusief Nederland, niet erkend. De paar landen die een ambassade in Jeruzalem hadden, verhuisden deze naar Tel Aviv in protest tegen de Israelische Jeruzalemwet.

De Verenigde Staten hebben hun ambassade altijd in Tel Aviv gehad. Wel kan men in Jeruzalem al sinds 1844 terecht bij het Amerikaanse consulaat.

In 1995 keurde het Amerikaanse Congres de Jerusalem Embassy Act goed. Deze wet voorziet de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, een de factor erkenning dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is. Deze verplaatsing zou uiterlijk 31 december 1999 gerealiseerd moeten zijn. 

De verhuizingswet bevat echter een veiligheidsclausule. Als de Amerikaanse veiligheidsbelangen in het geding zijn, mag de president de ambassadeverplaatsing met een half jaar uitstellen. Sindsdien heeft elke Amerikaanse president – Bill Clinton, George Bush en Barack Obama – elk half jaar een verklaring tot uitstel getekend.

De huidige president Donald Trump tekende op 1 juni ook een verklaring tot uitstel. Het Witte Huis bracht toen echter wel een persbericht uit waarin werd gesteld dat het slechts uitstel, en geen afstel betrof. De president zou op zoek zijn naar een geschikt moment om de verhuizing te realiseren. Dit in lijn met zijn verkiezingsbelofte om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen. 

Ondanks adviezen van zijn adviseurs, dreigingen van diplomatieke bevriezingen door onder andere de Turkse president Erdogan en PA-president Abbas en de vrees voor een golf van geweld in het Midden-Oosten, lijkt het erop dat de Amerikaanse president zijn plan zal doorzetten en vandaag Jeruzalem als hoofdstad van Israel zal verklaren. 

Verschillende Palestijnse leiders hebben afgelopen maandag al hun volk opgeroepen om aanstaande vrijdag “een dag van woede” te houden. De kans op rellen is reëel. 

 

De Israelische oud-viceminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon legt in onderstaande video de geschiedenis van Jeruzalem uit: