Amerikaanse ambassade blijft in Tel Aviv

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een verklaring van uitstel getekend voor de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Daarmee blijft de diplomatieke post in ieder geval nog een half jaar in Tel Aviv.

In de Amerikaanse wet staat al sinds 1995 dat de VS haar ambassade naar Jeruzalem moet verhuizen. Er is echter een provisie dat de verhuizing een half jaar uitgesteld mag worden wanneer ‘de nationale veiligheid in het geding is’. Tot nu toe heeft elke president elk half jaar verklaring tot uitstel getekend. Donald Trump sluit zich nu aan in deze traditie.

President Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne – net als elke andere president in de afgelopen decennia – beloofd de ambassade naar de joodse hoofdstad te zullen verhuizen. Zowel de Israelische premier Benjamin Netanyahu als de Amerikaanse ambassadeur David Friedman zouden tot op het laatste moment geprobeerd hebben Trump te overtuigen zich aan zijn belofte houden.

De Palestijnse Autoriteit en verschillende Arabische landen hebben tegen de beloofde verplaatsing gelobbyd. Volgens hen zal de verhuizing ‘het Midden-Oosten in brand zetten’. De VS heeft al wel een consulaat in Jeruzalem staan, net als een aantal andere landen.

Het neerzetten van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zou een impliciete erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel betekenen. Omdat Israels soevereiniteit over Oost-Jeruzalem niet internationaal wordt erkend, zijn alle ambassades in Tel Aviv gehuisvest.

Desondanks is er nog steeds hoop dat president Trump ergens tijdens zijn termijn de ambassade alsnog zal verhuizen. Het Witte Huis heeft een persbericht gepubliceerd waarin wordt beweerd dat de verhuizing slechts is uitgesteld. Volgens het bulletin is de vraag niet of, maar wanneer de verplaatsing van de diplomatieke post plaats zal vinden.

 

Bron foto: David Jones / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Times of Israel, The White House, Ynet.