Iran vuurt raketten af op IS in Syrië

Iran heeft afgelopen zondag raketten op militanten van IS in het oosten van Syrië afgevuurd. De raketaanval is een reactie op de eerdere aanslagen in Teheran.

De zes ballistische Zolfaghars hebben volgens Iran veel schade toegebracht bij de soennitische terroristen van Islamitische Staat. Doelwit zou een hoofdkwartier zijn geweest waar autobommen werden gemaakt. De Iraanse Revolutionaire Garde steunt de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad in de burgeroorlog die nu al zes jaar lang in het Midden-Oosterse land duurt. De Libanese terreurbeweging Hezbollah vecht ook mee in Syrië en ontvangt geavanceerde wapens van Iran.

De raketaanval is een reactie op een terroristische aanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran twee weken geleden. Door een zelfmoordaanslag en een schietpartij bij het Iraanse parlement en het graf van Ayatollah Ruhollah Khomeini kwamen er toen 18 mensen om. IS eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De revolutionaire garde liet daarop weten dat “het verspillen van puur bloed niet onbeantwoord zal blijven”.

Het lanceren van de ballistische raketten kan als spierballentaal naar onder andere Israel opgevat worden. Het feit dat Iran gebruik durft te maken van haar langeafstandsraketten, is een potentiële dreiging voor de joodse staat. Door de nucleaire overeenkomst is het Iraanse atoomprogramma weliswaar vertraagd, maar over naar schatting acht jaar zal het sjiitische land de mogelijkheid hebben om haar raketten met een nucleaire lading uit te rusten. 

 

Bronnen: The Independent, The New York Post, The Jerusalem Post, Tehran News