Israël biedt hulp na gigantische explosie in Beiroet

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 aug 2020 LIBANON

Een gigantische explosie heeft enorme schade teweeg gebracht in de Libanese hoofdstad Beiroet. Als gevolg van de ontploffing zijn tientallen doden en duizenden gewonden gevallen. Naar aanleiding van de ramp heeft Israël hulp aangeboden.

Maandagavond vond een reusachtige explosie plaats in de haven van Beiroet. De ontploffing en de daaropvolgende schokgolf schudde de Libanese stad op en heeft enorme schade verspreid. Er zijn meer dan 100 mensen om het leven gekomen en 4000 gewonden gevallen, zo meldt het Rode Kruis in Libanon. Kilometers verderop sneuvelden nog ruiten als gevolg van de schokgolf, die volgens getuigen ook in Cyprus merkbaar was. 

Aanvankelijk stelden Libanese functionarissen dat de ontploffing was ontstaan door een brand in een vuurwerkopslagplaats. Inmiddels melden de Libanese autoriteiten dat 2.750 ton ammoniumnitraat die lag opgeslagen in de haven de oorzaak zou zijn van de rampzalige explosie. De partij zou zes jaar geleden al in beslag zijn genomen.

Al snel werd gespeculeerd over een mogelijke rol van Israël en/of Hezbollah bij de explosie. In het verleden heeft het Israëlische leger de Libanese terreurbeweging ervan beschuldigd een precisieraketprogramma opgezet te hebben in verschillende locaties waaronder in Beiroet, en al snel gingen geruchten rond dat een wapenopslagplaats van Hezbollah zou zijn ontploft en dat Israël hierachter zou zitten. Zowel Israël als Hezbollah ontkennen echter dat Israël betrokken zou zijn geweest bij de rampzalige explosie.

Premier Hassan Diab heeft om internationale hulp voor Libanon gevraagd, een land dat zich reeds in een economische crisis bevond. “Ik doe een dringende oproep aan alle landen die vrienden en broeders zijn en van Libanon houden, om aan zijn zijde te staan en ons te helpen deze diepe wonden te behandelen”, aldus Diab. 

Israël heeft Libanon hulp aangeboden na de explosie in Beiroet. “Onder leiding van minister van Defensie Benny Gantz en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, heeft Israël Libanon benaderd via internationale defensie- en diplomatiekanalen om de Libanese regering medische humanitaire hulp aan te bieden”, zo liet Gantz op Twitter weten. “We delen de pijn van het Libanese volk en reiken oprecht uit om onze hulp aan te bieden in deze moeilijke tijd”, aldus de Israëlische president Reuven Rivlin. Ook verschillende ziekenhuizen in Israël hebben hulp aangeboden aan de slachtoffers van de ramp in Beiroet.

Premier van de Palestijnse Autoriteit Mohammad Shtayyeh zegt op Twitter alle hulp te bieden die Libanon nodig heeft. PA-president Mahmoud Abbas heeft laten weten dat de Palestijnen klaarstaan om elke hulp mogelijk aan te bieden aan Libanon om het te helpen te herstellen van deze tragedie.

Premier Benjamin Netanyahu zegt zijn nationale veiligheidsadviseur opdracht te hebben gegeven met VN-gezant Nickolay Mladenov te overleggen hoe Israël Libanon van dienst kan zijn. Mladenov bevestigt het aanbod van Israël, en stelt dat “de regio en de wereld samen moeten werken om het volk van Libanon in deze tijd van angst te helpen”.