IDF lanceert sociale media campagne tegen precisieraketten van Hezbollah

IN ISRAEL / Door: CIDI / 4 sep 2019 HEZBOLLAH RAKETTEN IDF

Het Israëlische leger is gisteravond een sociale media campagne begonnen met betrekking tot de ambities van de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah om in het bezit van precisieraketten te komen. De boodschap: De IDF zal niet toestaan dat Hezbollah als eerste terreurgroep in de wereld in het bezit van dergelijke wapens komt.

Gisteravond publiceerde het Israëlische leger op zijn sociale mediakanalen satellietfoto’s van een Hezbollah-faciliteit. Volgens de IDF is het complex nabij Nabi Chit in de Bekavallei opgezet met hulp van Iran om precisieraketten te produceren. De projectielen kunnen met een precisie van tien meter hun doel raken, en vormen daarmee een strategische uitdaging voor Israël.

De faciliteit is van “superieur belang” voor het rakettenprogramma van Hezbollah, aldus het Israëlische leger. De sjiitische terreurgroep heeft daarom recent apparatuur uit het complex verplaatst naar civiele locaties in Beiroet uit angst voor een eventuele luchtaanval door de Israëlische luchtmacht, zo stelt de IDF.

Onlangs nog ontkende Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dat zijn beweging in het bezit is van fabrieken waar precisieraketten worden geproduceerd. In een videomontage poogt de IDF deze bewering te ontkrachten. Daarnaast worden de precisieraketten in een verjaardagsgroet voor Nasrallah afgedaan als een cadeau van het Iraanse regime. Meer visuele details dan de satellietfoto geeft het Israëlische leger echter niet.

Het is niet voor het eerst dat de IDF satellietfoto’s van Hezbollah-faciliteiten publiceert. Vorig jaar beschuldigde het Israëlische leger de Libanese terreurbeweging ervan ondergrondse fabrieken voor de productie van precisieraketten te huisvesten in Beiroet in de buurt van het Rafik Hariri internationale vliegveld.

De lokale productie van raketten in Libanon is een beleidswijziging om de Israëlische luchtmacht te omzeilen. Sinds de Syrische burgeroorlog tracht Iran wapens te leveren aan Hezbollah. Deze wapentransporten worden echter regelmatig door de IAF gebombardeerd. Inmiddels beperkt de Israëlische luchtmacht zich niet langer tot Syrië en worden depots in Irak ook getroffen

De lancering van de sociale media campagne door de IDF komt vlak na een raketaanval door Hezbollah afgelopen zondag. Toen vuurde de Libanese terreurgroep antitankraketten af op militaire doelen in het noorden van Israël. De aanval was een vergeldingsactie voor Israëlische luchtaanvallen op Iraanse doelen in Syrië, waarmee een aanval met killerdrones op Israël werd voorkomen.

Het aan Hezbollah gelieerde Al Manar News heeft een video gepubliceerd van de aanval met Kornet-antitankraketten op een pantservoertuig van de IDF. Opmerkelijk genoeg stopt het filmpje onmiddellijk na de impact van de twee projectielen. Wie de beelden goed bekijkt, begrijpt waarom: de raketten raken het voertuig zelf niet, maar ontploffen er vlak voor en achter. Het rijtuig heeft dan ook slechts lichte schade opgelopen en de vijf inzittenden zijn ongedeerd gebleven.