IAF zou aanvallen op Iraanse posities uitgebreid hebben naar Irak

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 jul 2019 IAF IRAK IRAN

De Israëlische luchtmacht heeft naar verluidt haar aanvallen op Iraanse raketleveringen uitgebreid naar Irak. Dat stelt de in Londen uitgegeven Arabische krant Asharq Al-Awsat, die zich zegt te baseren op westerse diplomatieke bronnen.

Het is geen geheim dat Israël regelmatig Iraanse posities en wapenleveringen in Syrië bombardeert. In september 2018 maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran en diens proxies in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan terreurbeweging Hezbollah in Libanon te leveren. Hiervoor maakt het gebruik van een strategische corridor die vanuit Iran via Irak en Syrië naar Libanon loopt.

Naar verluidt heeft de IAF haar operaties tegen Iran dan ook onlangs uitgebreid naar Irak. Op 19 juli vond een luchtaanval op een een militaire basis nabij Amerli in Irak plaats. De basis was in handen van Hashd al-Shaabi, een Iraakse volksmobilisatie-eenheid, die steun zou genieten van Iran. Arabische media melden dat onder de doden leden van Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde zijn, maar lokale bronnen ontkennen de aanwezigheid van deze twee groeperingen in de regio. Doelwit van de luchtaanval zouden Iraanse ballistische raketten van het type Fateh-110 zijn geweest. Al snel werd met een beschuldigende vinger naar Israël gewezen, maar zoals wel vaker het geval is, gaf Israël geen commentaar.

Afgelopen zondag vond weer een luchtaanval in Irak plaats. De Ashraf-basis werd en mogelijk twee andere locaties werden getroffen. Doelwit zou een recente levering van Iraanse lanceerinstallaties voor ballistische raketten zijn geweest. Een dag later werd het Israëlische veiligheidskabinet voor een spoedoverleg bijeen geroepen.

De twee luchtaanvallen in tien dagen tijd zouden door F-35I Adir stealthvliegtuigen uitgevoerd zijn. Eerder deze maand waarschuwde de Israëlische premier Netanyahu dat de F-35I “elke locatie in het Midden-Oosten, inclusief Iran”, kan bereiken.

De vorige keer dat Israëlische luchtmacht bombardementen in Irak uitvoerde, was in 1981. Toen bombardeerde de IAF de Osirak-kernreactor om te voorkomen dat Saddam Hoessein de mogelijkheid zou krijgen om nucleaire wapens te produceren.