Weer vermeende Israëlische luchtaanval op Syrisch Al-Harra

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 24 jul 2019 IAF IRAK SYRIE

Volgens Syrische staatsmedia hebben posities van het Syrische leger en diens bondgenoten bij Al-Harra afgelopen nacht onder vuur gelegen van “Israëlische agressie”. Vorige maand zou ook al een Israëlische luchtaanval op de strategisch gelegen heuvel hebben plaatsgevonden.

Afgelopen nacht meldde Syrisch staatsmedium SANA “Israëlische agressie” in de vorm van afgevuurde raketten richting Al-Harra. Een aantal van de projectielen zouden door Syrische luchtverdediging zijn neergehaald en de Israëlische luchtaanval zou alleen materiële schade hebben veroorzaakt.

Het is niet voor het eerst dat Al-Harra doelwit is van een aanval. In juni werden ook al militaire posities op de heuvel getroffen, naar verluidt door de Israëlische luchtmacht. De basis en het omringende gebied  – op een 1100 meter hoge heuvel die uitzicht over de regio biedt – is een afgesloten militaire zone.

Tel Al-Harra kwam tijdens de Syrische burgeroorlog in handen van Jabhat al-Nusra. De aan Al-Qaida gelieerde militie zei toen documenten te hebben gevonden, die erop wijzen dat de basis de aanwezigheid van officieren uit Rusland en Iran heeft gezien. De inlichtingenofficieren zouden de hooggelegen locatie hebben gebruikt om rebellenactiviteiten in de stad Daraa te observeren.

In 2018 kwam Tel Al-Harra met behulp van Russische bemiddeling weer in handen van het Syrische regime. Het is goed mogelijk dat de heuvel ook door Iran en diens proxies zoals Hezbollah wordt gebruikt. Nu echter niet om inlichtingen over Syrische rebellen, maar over Israël te vergaren om toekomstige aanvallen op de Joodse staat te faciliteren.

De vermeende Israelische luchtaanval past in het bestaande beleid van het tegengaan van de dreigende Iraanse aanwezigheid in Syrië. In september 2018 maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran en diens proxies in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan Hezbollah in Libanon te leveren. 

Mysterieuze luchtaanval in Irak
Afgelopen vrijdag vond een luchtaanval op een een militaire basis nabij Amerli in Irak plaats. De basis was in handen van Hashd al-Shaabi, een Iraakse volksmobilisatie-eenheid, die steun zou genieten van Iran. Arabische media melden dat onder de doden leden van Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde zijn, maar lokale bronnen ontkennen de aanwezigheid van deze twee groeperingen in de regio. Doelwit van de luchtaanval zouden Iraanse ballistische raketten van het type Fateh-110 zijn geweest. Hashd al-Shaabi ontkent dit echter, en stelt dat een voedseltransport bestemd voor Syrië is getroffen.

De Verenigde Staten ontkennen achter de luchtaanval te zitten, en Israël geeft geen commentaar op de gebeurtenis bij Amerli. Analisten sluiten niet uit dat het bombardement door de Israëlische luchtmacht uitgevoerd zou kunnen zijn. Eerder deze maand waarschuwde de Israëlische premier Netanyahu dat de F-35I “elke locatie in het Midden-Oosten, inclusief Iran”, kan bereiken.

Daarnaast deed de Israëlische minister voor Regionale Samenwerking Tzachi Hanegbi afgelopen zondag de opmerkelijke uitspraak dat Israël het enige land in de wereld is dat de afgelopen twee jaar “Iraniërs heeft gedood”. “We hebben de Iraniërs honderden keren in Syrië getroffen”, aldus Hanegbi tijdens een interview op de radio. “Soms geven ze het toe, soms wordt het geopenbaard door buitenlandse publicaties, of soms door een minister of een legerchef.” Volgens de Israëlische bewindspersoon zijn de Iraniërs “zeer terughoudend” in hun reacties, omdat ze door hebben dat “Israel means business”.