Israel beschuldigd van raketaanval bij Syrisch dorp Al-Harra

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 jun 2019 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

Volgens Syrisch staatsmedium SANA heeft Israel afgelopen nacht raketten afgevuurd nabij het dorp Al-Harra, wat net voorbij de grens van de Golanhoogten ligt. Mogelijk zijn posities van Hezbollah en Iran het doelwit geweest.

Waarschijnlijk is er sprake geweest van een Israelische luchtaanval, waarbij IAF-vliegtuigen raketten hebben afgevuurd op een Syrische inlichtingenbasis op Tel Al-Harra. De basis en het omringende gebied  – op een 1100 meter hoge berg die uitzicht over de regio biedt – is een afgesloten militaire zone.

Tel Al-Harra kwam tijdens de Syrische oorlog in handen van Jabhat al-Nusra. De aan Al-Qaida gelieerde militie zei toen documenten te hebben gevonden, die erop wijzen dat de basis de aanwezigheid van officieren uit Rusland en Iran heeft gezien. De inlichtingenofficieren zouden de hooggelegen locatie hebben gebruikt om rebellenactiviteiten in de stad Daraa te observeren.

In 2018 kwam Tel Al-Harra met behulp van Russische bemiddeling weer in handen van het Syrische regime. Gezien de huidige hechte banden tussen Assad en Hezbollah en diens broodheer Iran, is het niet onwaarschijnlijk dat deze gebruik maken van de basis op de strategisch gelegen locatie. Nu echter niet om inlichtingen over Syrische rebellen, maar over Israel te vergaren om toekomstige aanvallen op de Joodse staat te faciliteren.

De vermeende Israelische luchtaanval past in het bestaande beleid van het tegengaan van de dreigende Iraanse aanwezigheid in Syrië. In september 2018 maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran en diens proxies in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan Hezbollah in Libanon te leveren. 

Toen eerder deze maand sprake was van een raketaanval vanuit Syrië op de door Israel gecontroleerde Hermon, herhaalde de Israelische premier Benjamin Netanyahu dat Israel op elke aanval op zijn grondgebied zal reageren. “We zijn niet bereid te dulden dat op ons grondgebied wordt geschoten, en we reageren met grote kracht tegen elke agressie tegen ons,” aldus de premier, die ook als minister van Defensie fungeert, in een verklaring. “Dit is een consistent beleid dat ik volg en zal blijven doen omwille van Israels veiligheid.”