Afgelopen jaar meer dan 200 Israelische luchtaanvallen op Iran in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 sep 2018 IAF IDF IRAN SYRIE

De Israelische luchtmacht heeft het afgelopen jaar meer dan 200 luchtaanvallen op Iraanse posities in Syrië uitgevoerd. Daarnaast heeft het Israelische leger niet minder dan 800 raketten en mortiergranaten het afgelopen anderhalf jaar afgevuurd. Dat heeft de IDF gisteren bekend gemaakt.

Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan Hezbollah in Libanon te leveren. 

Iran maakt geen geheim van haar ambities. Recent nog twitterde de hoogste leider van het land ayatollah Khamenei dat Israel een “kankergezwel in het westen van Azië is dat verwijderd en vernietigd dient te worden.” Ook proxy Hezbollah zegt de Joodse staat van de kaart te willen vegen. Nederland lijkt overigens met dit alles overigens weinig problemen te hebben, daar het de diplomatieke banden met Iran wil aanhalen.

Het was al reeds een open geheim dat Israel meerder keren luchtaanvallen heeft uitgevoerd tegen Iraanse wapentransporten bestemd voor Hezbollah. Ook wapendepots en wapenfabrieken zijn regelmatig het doelwit van bombardementen. Iraanse bases in aanbouw in Syrië zijn ook door de Israelische luchtmacht getroffen.

Een deel van de aanvallen was een vergelding voor een Iraanse raketaanval vanuit Syrië. Deze raketaanval was een wraakactie voor de eerdere Israelische bombardementen – waarvan een aantal een antwoord was op een infiltratie door een Iraanse drone. Volgens Israelische ambtenaren zijn met de luchtaanvallen door de IAF de Iraanse ontwikkelingen in Syrië maanden teruggezet.

In het statement over de missie-aantallen heeft de IDF ook laten weten aanvallen te hebben uitgevoerd tegen Islamitische Staat. Er is al een aantal keren melding geweest van Israelische luchtaanvallen tegen IS, waarbij de laatste in antwoord was op raketten die in het Meer van Galilea terecht waren gekomen.