Hezbollah-munitiedepot bij Syrische luchtmachtbasis gebombardeerd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 25 mei 2018 HEZBOLLAH IAF SYRIE

Afgelopen nacht is een luchtmachtbasis in het westen van Syrië gebombardeerd. Doelwit van de aanval zou een munitiedepot van de Libanese terreurbeweging Hezbollah zijn geweest. Vermoed wordt dat Israel achter de bestoking zit.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten troffen zes raketten het militaire vliegveld Quseir ten zuiden van de stad Homs. Deze basis wordt al sinds 2013 door Hezbollah gebruikt. De door Iran gesteunde militie vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog. In ruil hiervoor ontvangt de terreurbeweging geavanceerde wapens van zowel Syrië als Iran.

Israel zou dan ook achter de aanval op het munitiedepot zitten, aldus het Observatorium. Ook in Syrische media wordt naar Israel als schuldige gewezen. 

Voorafgaande aan de gemelde explosies bij het vliegveld, zeiden ooggetuigen vliegtuigen van de Israelische luchtmacht in Libanees luchtruim te hebben waargenomen. In Syrische media werd gemeld dat tijdens de aanval op de basis, luchtafweerraketten zijn afgevuurd op de aanvallende straaljagers. De IDF had geen commentaar.

Het is beleid van Israel om te voorkomen dat wapens in handen komen van Hezbollah. De Israelische luchtmacht zou tientallen keren wapentransporten in Syrië hebben onderschept en probeert ook de groeiende invloed van Iran in het door burgeroorlog verscheurde land terug te dringen. Desondanks wordt geschat dat het wapenarsenaal van Hezbollah momenteel vele malen groter is dan in 2006 – de laatste keer dat het tot een grootschalige confrontatie kwam tussen de Libanese militie en Israel.

Afgelopen maand vuurde de Iraanse Revolutionaire Garde 32 raketten vanuit Syrië op Israel af. Dit was een aanval ter vergelding van een Israelisch bombardement van de Syrische luchtmachtbasis T-4 die door Iran gebruikt werd. Vier raketten werden door Iron Dome onderschept, de overige projectielen lukten het niet om Israelisch territorium te bereiken. In antwoord op de raketaanval voerde de Israelische luchtmacht dezelfde nacht nog tientallen aanvallen uit op Iraanse basissen in Syrië. Volgens Israelische ambtenaren zijn met deze operatie de Iraanse ontwikkelingen in Syrië maanden teruggezet.