Vermeende Israelische aanval op militaire basissen in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 30 apr 2018 IAF IRAN SYRIE

Het Syrische leger heeft bevestigd dat een aantal posities in de provincies Hama en Aleppo zijn aangevallen door “vijandige raketten.” Er zouden tientallen doden zijn gevallen, waaronder leden van de Iraanse Revolutionaire Garde. Het is onbekend wie achter het bombardement zit, maar verschillende media wijzen naar Israel. 

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten hebben afgelopen zondagavond aanvallen plaatsgevonden op meerdere Syrische basissen. Hierbij zouden minstens 26 doden zijn gevallen, voor een groot deel Iraniërs aldus het Observatorium. Het Syrische leger heeft laten weten dat “een aantal militaire posities in de provincies Hama en Aleppo blootgesteld zijn geweest aan een nieuwe agressie van vijandige raketten.”

Het zou onder andere gaan om een bombardement op de basis van de 47ste brigade. De militaire basis was naar verluidt een ondergrondse fabriek en opslagplaats voor raketten. Het raketprogramma zou zijn opgezet door Iran met steun van Noord-Korea. Daarnaast stond de basis bekend als rekruteringsstation voor sjiieten die mee wilden vechten aan de zijde van president Assad. Er gaan geruchten rond dat bij de aanval op de raketbasis een generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde is omgekomen. 

Van de aanval op de raketbasis gaan videobeelden rond. Op de beelden is een grote vuurbal te zien die de hemel oplicht, wat er op wijst dat er inderdaad sprake was van een wapenopslagplaats.

Aanvankelijk spraken Syrische staatsmedia van een ballistische raketaanval door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vanuit Jordanië. De twee NAVO-landen hebben echter niks losgelaten over een dergelijke actie. Andere media, waaronder spreekbuizen van Hezbollah en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, beweren dat Israel achter de bombardementen zit.

Zoals gebruikelijk, geeft het Israelische leger geen commentaar over de kwestie. De Israelische minister van Inlichtingen Israel Katz liet wel in een interview weten dat “al het geweld en instabiliteit in Syrië het resultaat is van de Iraanse pogingen om er een militaire aanwezigheid te bewerkstelligen. Israel zal niet de creatie van een front in Syrië toestaan.”

Israel wil voorkomen dat Iran via Syrië een aanvalsmogelijkheid op de Joodse staat krijgt. De Iraanse Revolutionaire Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee. 

Via deze corridor versterkt Iran niet alleen haar eigen aanwezigheid, maar verleent het ook steun aan haar proxies. Zo ontvangt de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in ruil voor haar steun aan Assad geavanceerde wapens van Teheran. Deze wapentransporten worden regelmatig door de Israelische luchtmacht onderschept. Om dit risico te vermijden, worden tegenwoordig ook raketten geproduceerd in lokale wapenfabrieken.

Vanuit Syrië heeft Iran Israel al eens getest. Een vanuit Syrië bestuurde Iraanse drone infiltreerde in februari het Israelische luchtruim. Hierop heeft de Israelische luchtmacht de basis waar vanuit het onbemande vliegtuig werd bediend, gebombardeerd. In april werd overigens hetzelfde vliegveld opnieuw door de IAF aangevallen.