Vermeende Israelische aanval op Syrische luchtmachtbasis

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 apr 2018 IAF RUSLAND SYRIE

Rusland en Syrië beschuldigen Israel ervan een aanval te hebben uitgevoerd op een basis van de Syrische luchtmacht. Naar verluidt zijn er 14 mensen van verschillende nationaliteiten bij het bombardement omgekomen.

Op de nacht van zondag op maandag vond er een aanval plaats op de Syrische luchtmachtbasis T-4. Volgens het Russische ministerie van Defensie was het bombardement uitgevoerd door F-15 vliegtuigen van de Israelische luchtmacht. De toestellen zouden vanuit het Libanese luchtruim in totaal acht raketten op de basis hebben afgevuurd. Vijf hiervan zouden door de Syrische luchtverdediging zijn onderschept.

Aanvankelijk beschuldigde het Syrische regime de Verenigde Staten van de nachtelijke aanval. Op zondag waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump het Syrische bewind onder leiding van Bashar Assad dat ze “een grote prijs” zou betalen voor chemische aanvallen op burgers. Het Pentagon ontkent echter achter het bewuste bombardement op de Syrische basis te zitten.

De beschuldiging aan het Amerikaanse adres is dan ook inmiddels stilletjes door de Syriërs teruggetrokken. Rusland en Syrië lijken het nu eens te zijn dat Israel achter de aanval zit. Het komt niet vaak voor dat Rusland commentaar geeft op Israelische activiteiten in het door burgeroorlog verscheurde land. Mogelijk wordt ditmaal de Israelische aanval als een provocatie gezien, omdat de Russische luchtmacht ook gebruik maakt van basis T-4. Het Kremlin zegt niet van te voren te zijn ingelicht over het bombardement.

Het is onduidelijk wat het precieze doel van de aanval was. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er 14 doden gevallen van verschillende nationaliteiten, waaronder ook de Iraanse. De Iraanse Revolutionaire Garde zou al geruime tijd gebruik maken van het vliegveld.

Dit is dan ook niet de eerste keer dat Israel een aanval op luchtmachtbasis T-4 heeft uitgevoerd. In februari waren Iraanse posities op de basis doelwit van een Israelisch bombardement, nadat een Iraanse drone het Israelische luchtruim was binnengedrongen

Woordvoerders van het Israelische leger weigeren commentaar op de kwestie te geven. Wel hebben een aantal Israelische politici gereageerd met de stelling dat er voor Israel duidelijke rode lijnen zijn, en dat er bij overtredingen daarvan opgetreden zal worden.

Israel zegt zich afzijdig te willen houden in de Syrische burgeroorlog, maar ziet zich toch regelmatig genoodzaakt om vanuit de lucht aanvallen uit te voeren. De IAF heeft meerdere keren wapentransporten bestemd voor de Libanese terreurbeweging Hezbollah onderschept. Daarnaast wil Israel voorkomen dat Iran vaste voet aan de grond in Syrië krijgt. De Iraanse Revolutionaire Garde wil – in ruil voor de steun aan Assad – permanente basissen in het buurland van de Joodse staat opbouwen. Inmiddels kan men spreken van een strategische corridor die via Irak, Syrië en Libanon Iran toegang geeft tot de Middellandse Zee.