Rusland verruimt bufferzone aan de Syrische grens met Israel

De bufferzone van de wapenstilstandsovereenkomst in het zuidwesten van Syrië wordt vergroot van 5 naar 10 tot 15 kilometer. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe aan Israel laten weten.

Bij het onderhandelen voor een wapenstilstand in Zuidwest-Syrië had Israel aangedrongen op een bufferzone, zodat Iraanse milities niet bij de Israelische grens in de Golan kunnen komen. De eis dat deze buffer op zestig kilometer afstand van de Joodse staat zou komen, werd echter weggewuifd. Rusland was slechts bereid een zone van vijf kilometer in te stellen.

Israel vreest dat het Iraanse regime en zijn proxies gebruik maken van de wapenstilstand om hun invloed aan de Syrische grens met Israel uit te breiden. Iran wordt momenteel gezien als de grootste dreiging voor de Joodse staat.

Een nieuw verzoek voor een bufferzone van veertig kilometer, is ook niet ingewilligd. Als compromis zal het gebied tien tot vijftien kilometer van de Israelische grens komen te liggen. Dit liet de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe weten aan de Israelische premier benjamin Netanyahu en minister van Defensie Avigdor Lieberman. 

De Russische minister zou naar verluidt tijdens het bezoek meegedeeld hebben het Israelische verzoek “onrealistisch” te vinden. De argumentatie achter de eis zou hij “overdreven” en daarnaast “overbodig” vinden. Volgens Sjojgoe is de dreiging aan de grens met Israel niet zo groot. Sinds Rusland meestrijdt in Syrië hebben Iraanse milities geen enkele keer de afbakening benaderd, aldus de bewindvoerder.

De door Israel gewenst bufferzone is echter niet alleen vanwege een directe dreiging die uitgaat van strijdgroepen aan de grens. Het Iraanse regime maakt namelijk van de situatie in Syrië gebruik om geavanceerde wapens naar Hezbollah in Libanon te smokkelen. Er wordt geschat dat het wapenarsenaal van de sjiitische terreurgroep zes keer zo groot is als in 2006, ten tijde van de Tweede Libanonoorlog. Hezbollah bestookte toen het noorden van de Joodse staat met duizenden raketten. Naast het aanzienlijk vergrootte arsenaal, bezit de Libanese militie nu over wapens met een veel groter bereik. De geavanceerde – door Iran geproduceerde – raketten kunnen vanuit Zuid-Libanon heel Israel bereiken.

Netanyahu heeft tijdens de ontmoeting met Sjojgoe meegedeeld dat Israel geen aanwezigheid van Iran aan de grens zal dulden. Ook uitte de Israelische premier zijn zorgen over de huidige Iran-deal. Volgens de Likoed-leider bezit het Iraanse regime nog steeds de mogelijkheden om binnen acht tot tien jaar over een nucleair wapen te beschikken.

Het bezoek van de Russische bewindvoerder viel op dezelfde dag als het Israelische bombardement van een Syrisch luchtafweersysteem. De Russen werden door Israel op de hoogte gehouden van de gebeurtenis, maar desondanks was er naar verluidt een gespannen sfeer tijdens de vergadering met de minister. Sjojgoe zou de aanval een “gevaarlijke vijandige operatie” genoemd hebben, die “bijna een ernstige crisis” had veroorzaakt.

 

 

Foto: De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en de Israelische premier Benjamin Netanyahu. Bron: Haim Zach (GPO).

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Ynet.