Israelische luchtmacht vernietigt Syrische luchtafweer na beschoten te zijn

Een Israelische F15I schiet zogenoemde flares af om hittezoekende raketten in de war te brengen

Israelische straaljagers die op verkenningsmissie boven Libanon waren, zijn vanochtend beschoten door Syrische luchtafweerraketten. In antwoord hierop heeft de Israelische luchtmacht het Syrische luchtafweersysteem gebombardeerd.

Volgens woordvoerder brigadegeneraal Ronen Manelis werden maandagochtend Israelische straaljagers door een Syrisch luchtafweersysteem met raketten beschoten. De vliegtuigen waren op dat moment op een routine verkenningsmissie boven Libanees grondgebied. De Israelische vliegmachines bleven ongedeerd.

De luchtdoelraketten zouden door een SA-5 luchtafweergeschut zijn afgevuurd dat zich 50 km ten oosten van Damascus bevond. In antwoord op de beschieting, heeft de Israelische luchtmacht het luchtbeschermingssysteem vernietigd. 

“Wij beschouwen het Syrische regime als verantwoordelijke en zien deze raketten als een duidelijke provocatie, die niet geaccepteerd wordt,” aldus Manelis. Volgens de woordvoerder heeft Israel niet de intentie om betrokken te raken in de Syrische burgeroorlog, maar beantwoordt het wel elke provocatie. Het Syrische conflict overvloeit met enige regelmaat de Israelische grens. Beschietingen die Israel raken, worden door de IDF niet getolereerd en steevast beantwoord.

Rusland, dat meevecht aan de zijde van het Syrische regime, is door Israel op de hoogte gesteld van het incident. Rusland en Israel hebben een overeenkomst om conflicten met elkaar te voorkomen, aangezien beide partijen regelmatig in het Syrische luchtruim actief zijn. 

Vandaag komt de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op bezoek in Israel. Op de planning staan besprekingen met zijn Israelische collega Avigdor Lieberman en de Israelische premier Benjamin Netanyahu. Een belangrijk onderwerp ter discussie zijn de Iraanse invloeden in Syrië. Israel is bang dat Iran gebruik maakt van de situatie om aan de grens met de Joodse staat een vaste militaire aanwezigheid te vestigen. Volgens IDF-woordvoerder Manelis zullen de gebeurtenissen van vanochtend ook met de Russische minister besproken worden.

 

Bron foto: Diariocritico de Venezuela / Flickr.

Bronnen: The Jerusalem Post, Haaretz, Sputnik International.