Israel bombardeert raketinstallatie van Islamitische Staat in Syrië

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 26 jul 2018 IS RAKETTEN RUSLAND SYRIE

Gisteren hebben vliegtuigen en artillerie van de IDF een raketinstallatie van Islamitische Staat in Syrië onder vuur genomen. Het bombardement is een antwoord op twee raketten die in het Meer van Galilea terecht zijn gekomen.

Gisteren kwamen twee raketten vanuit het door burgeroorlog verscheurde Syrië in het Meer van Galilea terecht. Volgens ooggetuigen ontplofte hierbij één van de twee projectielen. Door de zomervakantie waren veel toeristen aan het strand van het meer. Er vielen geen gewonden bij het 

De strijd in het zuiden van het buurland van Israel is recent geïntensiveerd door een offensief door regeringstroepen van Assad. De afgelopen weken was dan ook meerdere keren sprake van raketten en drones richting Israel, waartegen Israelische luchtverdedigingssystemen moesten optreden. Daarnaast heeft de IDF honderden ‘witte helmen’ van de Syria Civil Defence en hun gezinsleden geëvacueerd. Deze week kwam een Syrische straaljager in Israelisch luchtruim terecht, die hierop door het Israelische leger is neergeschoten.

Rusland dankt Israel
In antwoord op de twee raketten gisteren heeft de IDF de raketinstallatie, waar de projectielen vandaan komen, gebombardeerd. Hierbij zou gebruik zijn gemaakt van zowel straaljagers als artillerie. Dat blijkt uit een dankbetuiging door het Russische Ministerie van Defensie. In een statement laat Moskou weten dat bij het Israelische bombardement meerdere terroristen van Islamitische Staat zijn omgekomen.

Bewuste provocatie of overvloeien?
Volgens het Russische Ministerie van Defensie was de raketbeschieting door IS een bewuste provocatie die was uitgevoerd in de verwachting dat Israel zou antwoorden met aanvallen op posities van het Syrische leger. Israel zelf spreekt echter over “lekken” van het conflict in Syrië, waarbij ‘verdwaalde’ projectielen de grens overgevlogen zijn. 

In het verleden zijn vaker kogels en projectielen de grens overgekomen. Het Israelische leger antwoordt hier steevast op door de bron van de beschieting onder vuur te nemen. Het beleid van Israel is dat dergelijk overvloeien van de burgeroorlog in Syrië niet getolereerd wordt