IDF schiet Syrisch gevechtsvliegtuig neer

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 24 jul 2018 GOLAN SYRIE

Het Israelische leger heeft een Sukhoi-gevechtsvliegtuig van de Syrische luchtmacht neergeschoten. Volgens de IDF was de Sukhoi twee kilometer diep het Israelische luchtruim binnengedrongen.

Het gevechtsvliegtuig is met twee Patriotraketten beschoten. Volgens Syrische staatsmedia bevond de Sukhoi SU-22 zich echter in het Syrische luchtruim ten tijde van het afschieten van de Patriots. Israel zou met het neerhalen van het vliegtuig terroristen in het zuidwesten van Syrië steunen, zo luidt de Syrische staatspropaganda. Het vliegtuig was verwikkeld in een missie tegen strijders van Islamitische Staat in de Yarmouk-vallei, aldus een woordvoerder van het Syrische leger.

Volgens de Israelische brigadegeneraal Ronen Manelis was het Syrische gevechtsvliegtuig opgestegen vanaf vliegveld T-4 nabij Homs, en vloog de Sukhoi met grote snelheid richting Israel. De bemanning van het toestel zou meerdere keren zijn gewaarschuwd in verschillende talen voordat het werd neergeschoten, wat mogelijk verklaart waarom het vliegtuig al twee kilometer ver in het Israelische luchtruim was.

De Syrische burgeroorlog is recent geïntensiveerd in het zuidwesten van het land, aan de grens met de Israelische Golan. De afgelopen weken was dan ook meerdere keren sprake van raketten en drones richting Israel, waartegen Israelische luchtverdedigingssystemen moesten optreden. Daarnaast heeft de IDF honderden ‘witte helmen’ van de Syria Civil Defence en hun gezinsleden geëvacueerd. 

Het is niet voor het eerst sinds de start van de burgeroorlog dat een Syrisch vliegtuig door Israel wordt neergeschoten. In 2014 werd ook ook al een Syrische Sukhoi met een Patriotraket neergehaald, nadat deze het Israelische luchtruim was betreden. In februari van dit jaar werd een Israelische F-16 door Syrische luchtafweer neergeschoten, nadat deze deel had genomen aan bombardementen op Iraanse doelen in antwoord op een Iraanse drone-infiltratie.

Het Israelische leger zegt in verband met de intensivering van het conflict in Zuidwest-Syrië in verhoogde staat van paraatheid te zijn. Elke schending van het troepenscheidingsakkoord uit 1974, zal beantwoord worden, zo laat de IDF weten