Israel en de VAE vliegen samen

Zowel Israel als de Verenigde Arabische Emiraten doen mee aan een luchtmachtoefening in Griekenland. De samenwerking is merkwaardig, omdat de twee landen geen diplomatieke betrekkingen hebben en de VAE Israel niet erkent.

De door Griekenland georganiseerde oefening, genaamd Iniohos 2017, vindt plaats van 27 maart tot 6 april. Ook de luchtmachten van de Verenigde Staten en Italië doen mee. Voorheen werkte Israel veel met Turkije samen, maar deze relaties zijn bekoeld. Sindsdien is de militaire samenwerking met Griekenland toegenomen. Zo hebben de twee landen een half jaar geleden een grote helikopteroefening gehouden, waarbij Israelische helikopters onder andere op de Olympusberg landden.

Trainingen in het buitenland zijn van groot belang voor Israelische piloten, omdat in het kleine Israel maar weinig ruimte is om te oefenen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om van andere luchtmachten te leren en doen piloten ervaring op in andere talen te communiceren.

Dit is niet de eerste keer dat piloten van Israel en de VAE op dezelfde oefening te vinden zijn. Vorig jaar deden beide landen mee aan de Red Flag oefening in Nevada in de VS. Hierbij waren ook vliegeniers uit Pakistan aanwezig, nog een land waarmee Israel geen diplomatieke betrekkingen heeft.

 

Foto: Een F-16I van eskader 107, bijgenaamd ‘de ridders van de oranje staart’. Bron: Israelische luchtmacht.

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, Haaretz.