Israel is één van de gelukkigste landen ter wereld

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 10 sep 2013 EGYPTE IRAN JORDANIE LIBANON SYRIE VN VS

Ondanks de vele dreigingen, zoals nu een steeds naderbij komende militaire ingreep tegen het Assadregime in Syrië en mogelijke represailles tegen Israel, behoren Israeli’s tot de top twaalf van de gelukkigste volken op aarde. Dit blijkt uit het gisteren gepresenteerde Wereld Geluk Rapport, dat voor de tweede maal is opgesteld in opdracht van de VN in 156 landen. Nederland staat in het rapport op de vierde plaats, Israel op de elfde.

De index is samengesteld door onderzoekers van de Universiteit van British Columbia, het Canadese Instituut voor Advanced Research, de London School of Economics en het Earth Instituut van de Universiteit van Columbia. Bepalende factoren voor het bepalen van een geluksindex zijn volgens de wetenschappers onder meer het bruto nationaal product, levensverwachting, corruptie, sociale voorzieningen en de mate waarin mensen keuzevrijheid ervaren.

Het meest gelukkig waren de inwoners van Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Verenigde Staten staan op plek zeventien en zijn hiermee minder gelukkig dan Israeli’s. Het minst gelukkig zijn volgens het rapport de mensen die in Togo leven. Israeli’s blijken in vergelijking met landen uit de regio het gelukkigste volk. Syrië kwam op plaats 148, Egypte op 130, Iran op 115, Libanon op 97 en Jordanië eindigde op plaats 74. 

Het Wereld Geluk Rapport hoopt beleidsmakers inzicht te geven IN het welzijn van de burgers en hoopt dat zij hiermee rekening houden BIJ toekomstige beleidskeuzen. Directeur Jeffrey Sachs van de Columbia Universiteit zei in een verklaring dat er wereldwijd een steeds groter belang wordt gehecht aan het afstemmen van beleid op “wat echt belangrijk IS voor mensen” op het gebied van het individuele welzijnsgevoel van burgers.
 
Lees hier het gehele ‘Wereld Geluk Rapport’