Israelische aanval op wapens in Syrië slechts incident

Wat er precies plaatsvond in de nacht van dinsdag op woensdag is niet duidelijk, maar het lijkt wel zeker dat de Israelische luchtmacht een actie heeft uitgevoerd om wapens te vernietigen.

Dit om te voorkomen dat die in handen vallen van terreurorganisaties. Van een Israelische inmenging in het Syrische conflict of van enige oorlogszuchtige intentie is echter geen sprake.

Na een dag van geruchten is intussen door Amerikaanse bronnen bevestigd dat Israelische vliegtuigen een actie hebben uitgevoerd in Syrië. Zoals gebruikelijk geeft Israel hierover zelf geen informatie. Volgens regionale veiligheidsdiensten, Amerikanse bronnen en Syrische rebellen werd hierbij een wapentransport getroffen dat op weg was naar Libanon met Russische SA-17 anti-vliegtuigraketten (afbeelding), bestemd voor Hezbollah. Israel had Amerika op de hoogte gesteld van de actie.

De Syrische staatsmedia stelden dat er geen wapenkonvooi getroffen is, maar het militair onderzoekscomplex Jamraya of een wapenopslagplaats dichter bij Damascus. Bij de aanval zouden volgens het Syrische staatspersbureau twee doden en vijf gewonden zijn gevallen. Het Syrische staatspersbureau gebruikte het incident voor propagandadoeleinden, door het een teken te noemen dat Israel de aanstichter is de opstand tegen het regime-Assad. **Update: dit Jamraya-complex lijkt inderdaad getroffen te zijn: volgens Syrische rebellen waren zij degenen die dit deden, met raketmortieren, en niet Israel**.

Ook Hezbollah, dat het zittende regime steunt en dat bij deze actie naar het zich laat aanzien wapens is kwijtgeraakt, tracht het incident op te blazen tot een ‘daad van Israelische agressie’ tegen Syrië. Mogelijk is dit een poging om een reactie Iran, dat deze terreurbeweging steunt en bewapent, tegen Israel uit te lokken.

Het bevreemdde donderdag enigszins dat ook enkele westerse media mee gingen in deze pogingen om dit incident, waarvan de toedracht niet eens duidelijk is, op te blazen tot een oorlogsdaad. Sommige namen kritiekloos de lezing over van Hezbollah, dat Israel het Jamraya-complex had aangevallen. Die wordt intussen steeds onwaarschijnlijker.

Dat er wapentransporten vanuit Syrië naar Hezbollah gaande zijn en dat er in Syrië wapenopslagplaatsen zijn met chemische wapens, is zonder meer duidelijk. De terreurbeweging, die een sterke basis heeft in Libanon en die wordt bewapend door Syrië en Iran, vecht in Syrië mee aan de kant van het leger.

Israel mengt zich niet in het conflict, maar heeft al diverse keren gewaarschuwd dat het zal doen wat nodig is om te voorkomen dat raketten en chemische wapens in handen vallen van terreurgroepen. Ook andere Westerse landen willen voorkomen dat extremistische groepen in Syrië chemische wapens in handen krijgen. Gevreesd wordt dat zij deze ook zouden inzetten, waarbij ongetwijfeld weer burgers het slachtoffer zouden worden – in Israel of in Syrië.

Het conflict in buurland Syrië wordt door Israel al langer met bezorgdheid gevolgd. Behalve Hezbollah, dat meevecht aan de kant van het (nog) zittende regime, zijn er in Syrië Al Qaida-achtige groepen actief die meevechten aan de zijde van de rebellen. Daarbij hebben zich Jihadisten aangesloten uit andere landen.

Al enige tijd geleden kondigde Israel aan de grens in het noorden te zullen versterken en de laatste dagen werd bekend dat het Israelische raketafweersysteem Iron Dome is opgesteld in het Noorden. Daarmee wordt vooral Haifa beschermd, dat bij voorgaande conflichten zwaar onder vuur van raketten kwam te liggen. Ook worden de gasmaskers voor de bevolking vernieuwd en veel verontruste burgers zijn al een nieuw gasmasker gaan halen.

Dit is echter geen teken van oorlogszuchtige intenties aan Israelische kant, evenmin als in het opstellen van Patriots in Turkije om de grens met Syrië daar te beschermen.