Israëlische militair gedood tijdens arrestatie-missie in Yabed

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 mei 2020 IDF

Op de vroege dinsdagochtend is een Israëlische militair omgekomen tijdens een arrestatie-missie in het Palestijnse dorp Yabed. De 21-jarige Amit Ben Yigal kreeg een grote steen op zijn hoofd die vanaf het dak van een huis was gegooid.

In de nacht van maandag op dinsdag voerde het Israëlische leger een arrestatie-missie uit in het Palestijnse dorp Yabed, wat vlakbij Jenin ligt. Vier verdachten waren gearresteerd en de troepen van het Golani-verkenningsbataljon waren zich aan het terugtrekken op het moment dat een tiental Palestijnen begon met het gooien van stenen. Ben Yigal werd geraakt door een steen die vanaf een dak was gegooid. Volgens een IDF-woordvoerder droeg hij een helm, maar werd hij alsnog vanuit een bepaalde hoek geraakt. De militair werd per helikopter overgebracht naar het Rambam medisch centrum in Haifa, waar hij dood is verklaard.

Amit Ben Yigal is de eerste Israëlische militair die in 2020 omgekomen is. Hij is postuum gepromoveerd van staf sergeant tot sergeant eerste klas. Zijn vader heeft laten weten dat Amit zijn enige kind was – waardoor hij speciale toestemming nodig had om in een gevechtseenheid te dienen. Aan moederskant had hij twee zussen. 

“Onze harten zijn gebroken door de pracht van jeugd die is afgebroken, een verschrikkelijk verlies”, aldus de Israëlische president Rivlin in zijn condoleances aan de nabestaanden. “Ik heb het volste vertrouwen dat onze troepen de verrotte terroristen zullen pakken en hen voor het gerecht zullen brengen”.

Het Israëlische leger is een onderzoek gestart om de dader(s) te arresteren. Volgens Palestijnse media zijn in Yabed al een aantal personen aangehouden. “De IDF en de veiligheidsdiensten zullen de verrotte terroristen die hiervoor verantwoordelijk zijn in hun handen krijgen, we zullen de rekening vereffenen”, aldus de Israëlische minister van Defensie Naftali Bennet. In een statement laat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat “de lange arm van Israël bij de terrorist zal komen en de rekening zal vereffenen”.

Op dinsdag heeft ook een poging tot een steekaanval plaatsgevonden. Bij het Qalandiya-controlepunt, ten noorden van Jeruzalem, is een Palestijn neergeschoten toen hij probeerde grenspolitieagenten met een mes aan te vallen. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht voor behandeling.

De Palestijnse terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad prijzen de aanval waarbij de Israëlische militair is omgekomen. “Het bewijst de capaciteiten van ons volk op de Westelijke Jordaanoever om het verzet tegen de bezetting voort te zetten”, aldus Hamas in een statement. Islamitische Jihad spreekt van een “duidelijke Palestijnse reactie” op de voornemens van Israël om delen van de Westoever te annexeren.

Een bericht van Amit Ben Yigal op Facebook is vandaag viraal gegaan. In de post staat hij stil bij Daniel Pomerantz, een Golani-militair die is omgekomen tijdens de militaire operatie in de Gazastrook in 2014. 

Een Golanchik zijn betekent het zien van het landschap door het busraam, en weten dat jij daar ook gemarcheerd hebt…