Israëlische militair redt Palestijn uit handen van gewelddadige groep in Hebron

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 15 jun 2020 HEBRON IDF

Vrijdagavond heeft een Israëlische militair een Palestijn uit handen van Joodse aanvallers in Hebron gered. Beelden van de gebeurtenis gingen viraal. De Israëlische politie heeft een aantal verdachten gearresteerd.

Afgelopen weekend verscheen een video waarop te zien is hoe een Palestijn wordt geslagen en vastgehouden door een groepje Israëli’s in Hebron. Een IDF-militair komt tussenbeide, en terwijl hij ook wordt geslagen weet hij de Palestijn los te krijgen.

Aanvankelijk kwam het Israëlische leger met een algemeen statement, dat niet specifiek inging op wat op de video te zien was. “Gedurende de nacht waren er spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen waarbij ook met stenen en molotovcocktails is gegooid”, aldus het leger. IDF-militairen die ter plaats kwamen dreven de gewelddadige samenkomst uiteen”. 

De 31-jarige Ibrahim Bader stelt tegenover Israëlische media dat hij onderweg was naar zijn werk als bewaker toen hij werd aangevallen door Joodse inwoners van Hebron. Bader zegt dankbaar te zijn voor de soldaat die hem heeft geholpen. “God had hem gestuurd”, aldus de Palestijn. Van de Israëlische soldaat is alleen de voornaam bekendgemaakt: Effi. Hij dient in het 51ste bataljon van de Golani Brigade.

Op zondag kwam de IDF met een nieuw statement, samen met de Israëlische politie. “De legerchef prijst het gedrag van de soldaat, die zich gedroeg zoals verwacht wordt van een IDF-soldaat en voorkwam dat een Palestijnse burger gewond raakte”. “Nationalistisch geweld is een misdaad die voorkomen, afgekeurd en volledig aangepakt moet worden”, aldus opperbevelhebber Avi Kochavi in het persbericht.

Na het incident zijn, op zondag en maandag, meerdere verdachten gearresteerd. Naast de vier verdachten die zijn aangehouden naar aanleiding van het geweld tegen Bader en Effi, zijn zes Israëli’s gearresteerd die ervan verdacht worden stenen te hebben gegooid naar auto’s van Palestijnen. Een aantal van de verdachten is minderjarig. De interimcommissaris van de Israëlische politie benadrukt dat de politie en grensagenten met het Israëlische leger blijven samenwerken tegen alle misdaad op de Westelijke Jordaanoever.

Advocaat en uiterst rechtse politicus Itamar Ben Gvir zegt van een aantal van de verdachten de verdediging op zich te hebben genomen. Volgens de advocaat claimen de verdachten dat zij door Palestijnen met stenen zijn bekogeld, voordat hetgeen wat op de video te zien was plaatsvond. “Het is niet voor het eerst dat Arabieren in Hebron Joden lastigvallen, en daarna een camera pakken”, aldus Ben Gvir. 

Sinds het tekenen van de Oslo-akkoorden staat 80% van de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever onder toezicht van de Palestijnse Autoriteit. De overige 20% in het oosten van de stad wordt gecontroleerd door Israël, waar naar schatting minder dan duizend Joden wonen.