Israelische raketverdediging met Arrow 3 compleet

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 jan 2017 IDF IRAN ISRAEL RAKETTEN VS

Afgelopen woensdag heeft de Israelische luchtmacht op ceremoniële wijze een nieuw raketafweersysteem operationeel verklaard. De Arrow 3, het resultaat van samenwerking tussen Israel en de Verenigde Staten, zal het Israelische luchtruim verdedigen tegen intercontinentale ballistische raketten, zoals bijvoorbeeld de geavanceerde Iraanse Shihab.

De Arrow 3 is grotendeels geproduceerd door de raketdivisie van Israeli Aerospace Industries, met een aantal onderdelen gemaakt door het Amerikaanse Boeing. Na tien jaar ontwikkeling en de eerste test een jaar geleden, zal het systeem nu in het raketschild van Israel worden opgenomen en waar nodig verder ontwikkeld.

Volgens Moshe Patel, projectmanager raketverdediging bij het ministerie van Defensie, gaat Israel met deze technologie een nieuw tijdperk in. De raket kan namelijk inkomende projectielen buiten de atmosfeer, oftewel in de ruimte, uitschakelen. Israel en de Verenigde Staten zijn de enige twee landen in de wereld die over dit soort technologie beschikken. Het geavanceerde afweersysteem kan twee keer op een projectiel schieten, de schade observeren en eventueel daarna nog andere doelen aanvallen. Doordat de Arrow 3 buiten de atmosfeer kan opereren kunnen dreigingen veel eerder en verder weg uitgeschakeld worden en wordt een nieuwe linie aan de verdediging van Israel toegevoegd.

Brigadegeneraal Zvika Haimovitch, commandant van de Israelische luchtverdediging, zei tijdens de ceremonie dat met de toevoeging van Arrow 3 Israel nu over een compleet spectrum aan luchtverdedigingssystemen beschikt. De Joodse staat heeft te maken met raketdreigingen op korte, middellange, lange en zelfs intercontinentale afstanden. Onder deze dreigingen vallen ook raketten met nucleaire en chemische ladingen. Deze worden nu het hoofd geboden met respectievelijk Iron Dome, David’s Sling, Arrow 2 en Arrow 3.

 

Zie hieronder een video van een eerdere test van het nieuwe raketafweersysteem: 

 

Foto: De onthulling van het Arrow 3 raketafweersysteem. Bron: Ministerie van Defensie, Israel.

 

Bronnen: 

http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-enters-new-era-of-missile-defense-with-Arrow-3-system-478837

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4909733,00.html

http://www.timesofisrael.com/air-force-gets-first-arrow-3-missile-defense-battery/

http://www.defensenews.com/articles/israel-air-force-deploys-operational-arrow-3-missile-defense