Joden vaakst doelwit van haatmisdrijven in Canada

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 31 mrt 2021 ANTISEMITISME CANADA

Uit onderzoek blijkt dat Joden in Canada relatief gezien het vaakst te maken krijgen met haatmisdrijven in het land. Gemiddeld gezien vinden er vijf à zes antisemitische incidenten per dag plaats.

Er werden in 2019 bijna tweeduizend meldingen van haatmisdrijven bij de politie gedaan. De meeste meldingen komen uit de dichtstbevolkte provincies British Columbia, Ontario en Québec. Vergeleken met een jaar eerder was er een groei van 7% zichtbaar. Maar van die hele groep daalde het aantal religieus-getinte haatmisdrijven. Volgens Statistics Canada waren er gemiddeld vijf antisemitische incidenten per dag, en zij komen tot een totaal van 296 antisemitische incidenten in 2019.

B’nai Brith Canada concludeerde uit eigen onderzoek dat antisemitisme in Canada al jaren groeiende is. Zij kwamen op een totaal van 2207 incidenten in 2019, en een gemiddelde van zes incidenten per dag gedurende dat jaar. Uit hun onderzoek blijkt dat het aantal incidenten stijgende in vergelijking met voorgaande jaren. Net als CIDI maken zij gebruik van de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Ook kennen zij verschillende categorieën, waaronder schelden, vernielingen en intimidatie. De organisatie zag tevens een groei van online antisemitisme, van ongeveer 11% meer dan in 2018.

CIJA (Centre for Israel and Jewish Affairs) vond het schokkend dat een minderheid die minder dan 1% van de Canadese bevolking uitmaakt, wel het doelwit is van 17% van alle bij de politie gemelde haatmisdrijven. Canada heeft een van de grotere Joodse gemeenschappen buiten Israel, met zo’n 330.000 Joodse Canadezen.

De laatste jaren is in andere landen ook een groei van antisemitische zichtbaar, soms meer fysiek, maar ook zeker online. Zo werden er meldingen gedaan van groei in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk en Zwitserland. In het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk daalde het aantal incidenten in 2020. Ook tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende lockdowns verdween het antisemitisme niet: zij ging meer en meer online en kreeg een nieuwe dimensie door de coronapandemie.