Kamervragen over Palestijnse relschoppers die grensovergang met Israel hebben vernield

IN NEDERLAND / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 8 mei 2018 GAZA TWEEDE KAMER

Afgelopen vrijdag, tijdens de Mars van Terugkeer-protesten, hebben relschoppers in Gaza de Palestijnse zijde van de Kerem Shalom-grensovergang vernield. Hierbij werden ook pijpleidingen die brandstof aan de Gazanen leveren in brand gestoken. Kerem Shalom is de belangrijkste doorgang voor humanitaire goederen bestemd voor de Palestijnen in de Gazastrook. Naar aanleiding van de vernielingen hebben VVD, CDA, CU en SGP Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken.

 

 

 
 
2018Z08418
Vragen van de leden Becker (VVD), Ten Broeke (VVD), Van Helvert (CDA), Voordewind (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over aanvallen op de Kerem Shalom-grensovergang in Israël. (ingezonden 8 mei 2018)
1
Hebt u kennisgenomen van het bericht dat Gazaanse demonstranten op 4 mei 2018 niet alleen hebben geprobeerd het hek op de grens tussen Israël en de Gazastrook te vernielen, maar ook hebben geprobeerd de grensovergang Kerem Shalom te vernielen dan wel af te branden?
2
Hebt u kunnen vaststellen of de grensovergang en in het bijzonder de door Nederland gefinancierde containerscanners hierdoor beschadigd zijn? Is de aan-en afvoer van goederen, ook humanitaire goederen, die soms tot 500 vrachtwagens per dag beloopt, tot stilstand gekomen of aanzienlijk verminderd? Welke directe effecten heeft dit voor de leefbaarheid in Gaza?
3
Hoeveel vrachtvervoer is, voor zover u kunt achterhalen, dit jaar de Kerem Shalom-grensovergang gepasseerd?
4
Deelt u de volkenrechtelijke opvatting van de Israëlische regering dat de inmiddels wekelijkse demonstraties aan de Gazaans-Israëlische grens gekwalificeerd dienen te worden als daden van agressie, en de situatie derhalve dient te worden behandeld als (hybride) oorlogssituatie?