Karabulut (SP) keert zich tegen sancties vanwege coronavirus

Een van de ladingen met medische hulpmiddelen, bestemd voor de Gazastrook

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) wil dat minister Blok (Buitenlandse Zaken) aandringt op het opschorten van internationale sancties, omdat deze in sommige landen een obstakel zouden vormen voor het bestrijden van het coronavirus. Dat schrijft ze in Kamervragen aan de minister. Dat Karabulut nu oproept tot het verlichten van sancties is opvallend: als het over Israel gaat, staat het SP-Kamerlid altijd vooraan om te pleiten voor sancties en boycots tegen de Joodse staat.

Karabulut wil ook dat “de blokkade van Gaza” vanwege het coronavirus wordt beëindigd. In antwoord op de Kamervragen laat minister Blok echter terecht weten dat van een blokkade van medische hulp geen sprake is: Israel werkt nauw samen met de Palestijnen om Gaza van de nodige medische hulpmiddelen te voorzien.

VN-oproep
Eind deden twee functionarissen van de Verenigde Naties een oproep aan wereldleiders om de sanctieregimes tegen landen zoals bijvoorbeeld Iran te verlichten, omdat deze de bestrijding van het coronavirus zouden bemoeilijken. De islamitische republiek is een van de tien meest zwaar getroffen landen. De claim dat dit iets te maken heeft met de sancties tegen het land is overigens zeer dubieus: medische goederen zijn uitgezonderd in de verschillende sanctieregimes, en het land weigerde onlangs juist medische hulp uit het buitenland. Desondanks diende Sadet Karabulut op 30 maart Kamervragen in naar aanleiding van de VN-oproep.

De SP’er vroeg minister Blok om in internationale overleggen aan te dringen op het opschorten van sancties en het opheffen van blokkades. Als voorbeeld van blokkades die volgens Karabulut opgeheven moeten worden noemt ze “de blokkade van Jemen en Gaza”. In zijn afgelopen week gepubliceerde antwoorden zegt minister Blok echter geen aanleiding te zien om op te roepen tot het verlichten van sancties, omdat hij geen signalen heeft ontvangen dat deze de bestrijding van het coronavirus belemmeren.

‘Hollandse maand’
Karabulut’s stellingname tegen sancties is opmerkelijk te noemen: het Kamerlid is immers wél groot voorstander van sancties tegen Israel. Zo vroeg de SP’er in 2017 en 2018 tot in den treure aandacht voor de ‘Hollandse maand’ bij de Israelische supermarktketen Shufersal. Omdat de keten ook enkele vestigingen in Israelische dorpen op de Westoever heeft, stelde Karabulut maandenlang zowel mondelijk als schriftelijk vragen aan de regering.

Ook wil Karabulut dat Nederlandse bedrijven die actief zijn in Israelische nederzettingen, zoals Booking.com, hierop worden aangesproken en pleitte ze herhaaldelijk voor een importverbod van nederzettingenproducten. Ministers Kaag (Buitenlandse Handel) en Blok lieten echter weten hier geen voorstander van te zijn.

Blokkade
In haar Kamervragen van 30 maart riep Karabulut ook op tot het opheffen van blokkades, omdat deze de effectieve bestrijding van het coronavirus zouden belemmeren. Hierbij noemt ze de blokkade van de Gazastrook als voorbeeld, maar de bewering dat Israelische grensrestricties de bestrijding van het virus bemoeilijkt klopt niet. Dit wordt ook benadrukt door minister Blok: “Israel heeft de VN verzekerd dat het alles zal doen om snelle implementatie van het VN COVID19 response plan mogelijk te maken en heeft Gaza van gezondheidsbenodigdheden zoals testkits en beschermende kleding voorzien”.

“De VN en de Wereldgezondheidssituatie staan tevens in contact met de Israelische en Palestijnse autoriteiten en de-facto autoriteiten in Gaza over de toegang van verdere benodigdheden en mogelijke maatregelen,” aldus Blok. Vorige week alleen al liet Israel maar liefst 1.368 vrachtwagens met in totaal 40.250 ton aan goederen door naar de Gazastrook. Ook werden er woensdag 15 extra ventilatoren naar Gaza gebracht. Daarmee heeft de smalle kuststrook nu veel meer ventilatoren dan Zuid-Soedan, een land met 11 miljoen inwoners. Daar hebben ze vijf ventilatoren. Tien andere landen in Afrika hebben zelfs geen enkele ventilator.