Lapid ontmoet EU-buitenlandministers

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 12 jul 2021 EU ISRAEL YAIR LAPID

Voor het eerst sinds jaren zal een Israelische minister van Buitenlandse Zaken de gezamenlijke Raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie toespreken. Tevens zullen er aan de zijlijn meerdere bilaterale gesprekken zijn tussen Israel en enkele Europese landen. Yair Lapid (Yesh Atid) hoopt hiermee de banden tussen Israel en de EU te versterken.

Yair Lapid komt aan bij de Europese Unie voor zijn ontmoeting met de buitenlandministers van de EU.

Zondag had Lapid al een ontmoeting met Joseph Borrell, de EU-vertegenwoordiger voor het buitenland. De twee spraken over de banden tussen Israel en de Europese Unie, de handels- en economische belangen van de twee. Later op de dag had Lapid ook een ontmoeting met zijn Egyptische collega. In dat gesprek ging het met name over de situatie in Gaza en over de gekidnapte Israelis die in handen zijn van Hamas. Tevens gingen zij in op de mogelijkheid van het herstarten van vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen en het opzetten van manieren om de rust in Gaza te bewaren. Ten slotte kwam de Israelisch-Egyptische samenwerking tegen terrorisme ook nog ter tafel.

Op maandag had Lapid voorafgaand de EU-bijeenkomst een ontmoeting met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. De twee spraken over militaire en cyberveiligheid, maritieme banden en klimaatverandering. Ook had Lapid ontmoetingen met de buitenlandministers van Frankrijk, Nederland en Duitsland

In zijn speech aan de EU-buitenlandministers stipte Lapid enkele zaken helder aan. Zo benadrukte hij de goede handelsbanden tussen de Europese Unie en Israel, de noodzaak van rust rond de Gazastrook, het vredesproces – al is Lapid daar pessimistisch over momenteel –  en het belang van de Associatieraad EU-Israel.

(bron: Twitter / @yairlapid)

Zowel de EU als Israel hopen op een frisse start, na jaren van verzuring onder de regeringen-Netanyahu. Zo wil Israel zich graag aansluiten bij meerdere Europese projecten, om zo de banden verder te versterken.