Libanon beschuldigt Israël van aanvalsmissie met drones

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 sep 2019 DRONE HEZBOLLAH IDF LIBANON

Volgens het Libanese ministerie van Defensie zijn twee drones die afgelopen maand in Beiroet waren neergestort afkomstig uit Israël en waren zij op een aanvalsmissie. Een van de twee bemanningsloze vliegtuigjes zou bewapend zijn geweest met een explosief van 4,5 kilo.

Op de avond van 25 augustus voerde de Israëlische luchtmacht luchtaanvallen uit op Iraanse posities in Syrië. Met de bombardementen, zo maakte de IDF bekend, is op het nippertje een “grootschalige aanval” met meerdere aanvalsdrones door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) en andere milities voorkomen.

Diezelfde avond crashten twee drones in de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens Hezbollah waren de op afstand bestuurbare vliegtuigjes op een aanvalsmissie en was het doelwit het mediacentrum van de door Iran gesteunde terreurbeweging. 

Het Libanese ministerie van Defensie zegt nu ook dat het een aanvalsmissie betrof. De drones zouden vanaf boten op de Middellandse Zee zijn opgestegen, waarop een van de twee crashte op het dak van het Hezbollah-mediacentrum. Het andere vliegtuigje stortte 42 minuten later in de buurt neer en explodeerde, aldus de Libanese minister van Defensie Elias Bou Saab. 

Volgens Bou Saab gaat het om een ingewikkelde missie. De twee drones zouden op maat zijn gemaakt voor de aanvalsmissie en werden ondersteund door drie andere op afstand bestuurde vliegtuigen, aldus de minister. Het doelwit was onduidelijk, maar het is volgens de defensieminister duidelijk dat het niet om een inlichtingenmissie ging.

Bou Saab spreekt van de “meest gevaarlijke vorm van agressie door Israël” sinds de oorlog in 2006. “Voor het eerst zagen drones met explosieven vliegen over het vliegveld – waarmee de civiele luchtvaart en commerciële vluchten in gevaar kwamen – en explodeerden ze in de straten van Beiroet”.

Het Israëlische leger heeft geen commentaar gegeven op de twee drones. In Israëlische media wordt echter beweerd dat het doelwit van de vermeende aanvalsmissie niet het Hezbollah-mediacentrum was, maar een faciliteit dat een speciale planeetmenger huisvest. Dit industriële apparaat zou een vitaal onderdeel zijn voor de productie van raketten.

De IDF beschuldigt Hezbollah ervan dat het met behulp van Iran in het bezit van precisieraketten probeert te komen. De week na de gebeurtenis met de twee drones stelde het Israëlische leger een uitgebreide faciliteit voor de productie van precisieraketten te hebben ontdekt in de Bekavallei. Recent zou de sjiitische terreurbeweging apparatuur uit het complex hebben verplaatst naar civiele posities in Beiroet, zo stelt de IDF. Het is niet uit te sluiten dat het hier om de door Israëlische media gespeculeerde planeetmenger gaat.