Likoedpartij fuseert met Nieuw Rechts, Naftali Bennett nieuwe defensieminister

IN ISRAEL / Door: PAUL VAN DER BAS / 8 nov 2019 #ISRAELKIESTOPNIEUW

De Likoedpartij van premier Netanyahu gaat fuseren met het rechts-nationalistische Nieuw Rechts (HaYamin HaChadash). Naftali Bennett, voorman van die partij, wordt de nieuwe minister van Defensie. 

Bennet Shaked

Naftali Bennet en Ayelet Shaked op een affiche van hun partij Nieuw Rechts

33 zetels

Terwijl Israel zich opmaakt voor de wekelijkse rustdag, komt de Likoedpartij op de valreep van de shabbat met groot politiek nieuws: de partij van premier Netanyahu gaat fuseren met Nieuw Rechts (HaYamin HaChadash). Die partij was bij de afgelopen verkiezingen nog onderdeel van een religieus-zionistische alliantie genaamd Jamina (Rechtsaf). De combinatielijst haalde zeven zetels in de Knesset, waarvan twee werden ingenomen door Nieuw Rechts. Die twee Knessetleden voegen zich nu bij Likoed, waardoor een fractie van 33 Knessetzetels ontstaat. 

Terug in het oude nest

Kachol-Lavan, de oppositiepartij die bij de verkiezingen 32 zetels haalde, is door deze fusie dus niet langer de grootste partij in de Knesset. Interessant genoeg waren beide politici die zich nu bij Likoed voegen, in het verleden al actief voor die partij. Het gaat om Naftali Bennett en Ayelet Shaked. Bennett houdt een mooie functie over aan de fusie: Netanyahu is van plan hem te benoemen als minister van Defensie in de demissionaire regering. 

Formatie

Hoe lang zal Bennett kunnen genieten van zijn nieuwe ministersfunctie? Hoogstwaarschijnlijk is de feestvreugde van korte duur. De Israelische regeringsformatie zit op een dood spoor, en de kans dat Israel over een paar maanden alweer naar de stembus moet wordt met de dag reëler. Oppositieleider Benny Gantz, voorman van Kachol-Lavan, heeft nog maar dertien dagen om een meerderheidscoalitie te smeden. De afgelopen dagen had hij intensief overleg met mogelijke coalitiepartners, waaronder ook Nieuw Rechts. Dat die partij nu fuseert met Likoed, is dus een domper voor Gantz. 

Nieuwe verkiezingen – de derde in één jaar

De enige reële optie voor een meerderheid is een eenheidscoalitie van Likoed met oppositierivaal Kachol-Lavan. Ondanks verwoede pogingen van president Rivlin om de beide partijen tot elkaar te brengen, lijkt er geen perspectief op een compromis. Als Gantz’ dertien dagen straks voorbij zijn zonder dat er een nieuwe regering is, kan er nog één keer uitstel worden gegeven. Maar als ook die paar weken respijt geen coalitie leveren, schrijft de Israelische Kieswet voor dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. 

En dan?

De grote vraag is natuurlijk of nieuwe verkiezingen wél een werkbaar resultaat opleveren. De vorige verkiezingen werden immers ook al gehouden na een mislukte formatiepoging, maar resulteerden in dezelfde impasse. Als dat komend voorjaar voor de derde keer gebeurt, zullen Israelische partijen écht water bij de wijn moeten doen om een functionerende regering te vormen. Als de vicieuze cirkel niet wordt doorbroken, dreigt de Israelische kiezer ongewild onderwerp te worden van een gênant politiek circus.