Verkiezingen in Israel: Partijportret Nieuw Rechts

In aanloop naar de Israelische verkiezingen op 9 april publiceert CIDI een serie ‘portretten’ van de verschillende partijen. Nieuw Rechts (Hayamin Hehadash) is een uitgesproken rechtse partij.

Op zaterdagavond 19 november kondigden ministers Naftali Bennett (Onderwijs) en Ayelet Shaked (Justitie), prominente leden van coalitiepartij Het Joodse Huis, een persconferentie aan. Die vond plaats kort nadat de leider van een andere regeringspartij, minister van Defensie Avigdor Lieberman (Israel Beitenu), ontslag nam en de coalitie slechts met een krappe meerderheid van 61 van de 120 zetels overliet. Toen al was de algemene verwachting dat Bennett en Shaked het vertrek van hun partij uit de coalitie zouden aankondigen en zo vervroegde verkiezingen zouden afdwingen. Tot ieders verrassing deden ze het omgekeerde en spraken zij hun steun uit aan Netanyahu’s rechtse coalitie. Dit ondanks de weigering van premier Netanyahu om Bennett Liebermans voormalige functie van minister van Defensie toe te delen.

Een maand later, op 26 december, viel de coalitie toch. Drie dagen hierna hielden Bennett en Shaked opnieuw een persconferentie, waarop zij de oprichting van een nieuwe partij aankondigden: Nieuw Rechts. Zij verlieten Het Joodse Huis vanwege het in hun ogen te exclusief religieuze karakter van de partij. Bennett en Shaked besloten een brede partij op rechts te stichten, waarin zowel ruimte voor religieuzen als voor seculieren zou zijn. Zij kondigden een tweekoppig leiderschap van de partij aan, bestaande uit de religieuze Bennett en de seculiere Shaked.

De belangrijkste speerpunten van Nieuw Rechts zijn de afwijzing van de tweestatenoplossing en de Oslo-akkoorden en de annexatie van de C-gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Bennett en Shaked zijn voorstander van een vrijemarkteconomie en willen Shakeds werk als minister van Justitie continueren: volgens hen dient het “juridisch activisme” van het Hooggerechtshof tot een halt te worden gebracht.


Inmiddels is de kandidatenlijst van Nieuw Rechts bekend. Als enige partij bestaat de helft van de top-10 bij Nieuw Rechts uit vrouwen. Bennett staat op de eerste plek, Shaked op de tweede. De volledige naam van de partij is “Het nieuwe rechts onder leiding van Bennett en Shaked.”

Het programma zoals het op de website van de partij staat bestaat uit de volgende punten:

  • Het land Israel behoort toe aan het Joodse volk, dus er komt geen Palestijnse staat.
  • Nieuw Rechts is voor een vrije markt en geringe overheidsinvloed in de economie.
  • Geloof in de vrijheid van de mens en de eigen verantwoordelijkheid.
  • Israel is de natiestaat van het Joodse volk.
  • Minderheden verdienen volledige burgerrechten maar dienen er geen concurrerende nationale aspiraties op na te houden.
  • Nieuw Rechts is voorstander van de Joodse tradities en het Joodse karakter van de staat, maar tegen het opleggen van dit karakter door religieuze leiders of groeperingen.
  • De hightechindustrie moet bloeien en niet door de overheid worden geremd: overbodige regulering verstikt de vrije markt.
  • Zij die niet voor zichzelf kunnen zorgen, dienen te worden gesteund, maar wie kan werken moet ook werken.
  • Rechters dienen hun werk te verrichten binnen de kaders van de wet en zijn niet benoemd om zelf wetgeving te maken

Foto’s zijn afkomstig van de website van de partij.