Minister Blok beantwoordt Kamervragen over vermeende kindermishandeling in Israelische hechtenis

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 2 dec 2020 BLOK GEVANGENIS ISRAEL
Buitenlandminister Stef Blok (VVD)

Nederland, Den Haag, 20180309 Minister van Buitenlandse Zaken dhr. Stef Blok. Foto: Kick Smeets / Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018

Buitenlandminister Stef Blok (VVD) heeft Kamervragen beantwoord van meerdere Kamerleden over berichten waarin gesteld werd dat Palestijnse kinderen vernederd en mishandeld zouden worden terwijl zij gedetineerd waren in Israelische gevangenissen. Deze berichten kwamen uit een onderzoek van Save the Children.

Minister Blok antwoordt dat hij niet in staat is om zulke berichten te verifiëren, maar hij zegt wel dat het beeld dat geschetst wordt overeenkomt met eerdere berichten uit onderzoeken van onder andere Human Rights Watch en UNICEF. Daarbij benadrukt hij dat het kabinet zaken als opzettelijke vernedering, isolatie en mishandeling, zowel fysiek als psychologisch, volstrekt onacceptabel vindt.

Achraf Bouali, Sjoerd Sjoerdsma (beide D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Tom van Nieuwenhuijzen (GroenLinks) vroegen daarbij ook of het kabinet deze kwestie nu, maar ook in het verleden, heeft aangekaart bij de Israelische regering. Blok zei hierop dat Nederland dit zowel bilateraal als via de EU doet. Ook stelt hij dat Nederland zich op meerdere manieren inzet voor de mensenrechten in Israel en de bezette gebieden om zo de situatie te verbeteren.

De minister antwoordt op de vragen over het detineren van kinderen dat dat in Israel volgens het militair recht gaat, maar ook dat Nederland meerdere malen heeft aangedrongen op aanpassingen. Daarbij stelt hij ook dat Israel tekortkomingen heeft verbeterd, mede na aandringen van de EU. Doch is hij van mening dat er nog stappen gezet moeten worden, het is namelijk in de ogen van Blok nog niet op orde, daarom zal Nederland haar zorgen bij Israel blijven uiten om zo de situatie te verbeteren.

Dit gebeurt momenteel ook door het bieden van hulp aan Palestijnen op psychosociaal gebied, zowel via de UNRWA als UN Women als UNICEF. Hierbij is er vanuit Nederland extra aandacht voor zowel vrouwen als kinderen, die te maken hebben met bedreigende situaties. Blok stelt wel dat dit breder dan alleen het Israelische gevangeniswezen gebeurt, want ook Palestijnse vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld kunnen op hulp vanuit Nederland rekenen.