Motie voor een stevige grensoverschrijdende en Europese aanpak van antisemitisme aangenomen

De Tweede Kamer heeft een motie van Gert-Jan Segers (CU) en Roelien Kamminga (VVD) aangenomen die de regering verzoekt zich bij de EU in te zetten “voor een stevige grensoverschrijdende en Europese aanpak van antisemitisme”. Alleen FVD stemde tegen.

De recente geweldsescalatie in Israël heeft geleid tot een grote toename in het aantal antisemitische incidenten in Nederland en elders in Europa. Bij CIDI zijn de afgelopen dagen tientallen meldingen gedaan van uitingen van Jodenhaat. Ook werden bij de anti-Israeldemonstraties antisemitische kreten gescandeerd en leuzen geroepen die aanzetten tot geweld tegen Joden.

Naar aanleiding van de zorgwekkende toename van antisemitisme, dienden Segers en Kamminga een motie in tijdens het debat voor de Europese top die volgende week plaats zal vinden. De Kamerleden van CU en VVD stellen dat “het tegengaan van het hardnekkige kwaad van het antisemitisme ook een grensoverschrijdende, Europese aanpak vereist”. De motie “spreekt uit dat er binnen de Europese beschaving geen ruimte mag zijn voor antisemitisme”.

Segers en Kamminga spreken over inzet van de Europese coördinator tegen antisemitisme. Katharina Von Schnurbein sprak zich verleden week al uit tegen de toename van antisemitische incidenten in Europa. “Aanvallen en anti-Israëlische graffiti op synagogen en Joodse gebouwen zijn geen uiting van een politieke mening of van solidariteit, maar zijn simpelweg antisemitisme. Geen enkel conflict ter wereld mag leiden tot geweld in de Europese straten. We staan achter onze Joodse buren”.

De motie van Segers en Kamminga “verzoekt de regering, bij de komende Europese Raad zich sterk te maken om het groeiende antisemitisme binnen Europa te veroordelen en zich in te zetten voor een stevige grensoverschrijdende en Europese aanpak van antisemitisme”.

Het voorstel van Segers en Kamminga kon op grote steun van de Tweede Kamer rekenen. Alleen de Kamerleden van FVD stemden tegen de motie.