Nederland boycot Durban IV

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 8 jul 2021 DURBAN IV NEDERLAND VN

Nederland gaat niet naar Durban IV, laat buitenlandminister Sigrid Kaag weten in antwoord op Kamervragen van Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (CU).

Naar aanleiding van de open brief van CIDI stelden Segers en Van der Staaij schriftelijke vragen aan de minister over het Nederlandse standpunt ten overstaande van de door de Verenigde Naties geplande Durban-IV conferentie, die 20 jaar na dato moest terugkijken op de zogeheten wereldconferentie tegen racisme en discriminatie in Durban in 2001. De conferentie in Durban liep uit tot een vertoning vol openlijk antisemitisme en Israel-haat. Nederland voegt zich nu bij met name Engelstalige landen die al eerder deelname aan de Durban IV conferentie hadden uitgesloten. CIDI juicht het besluit van de regering om bij deze conferentie afwezig te zijn toe.

In de vragen gaan Segers en Van der Staaij in op de vrees dat het openlijke antisemitisme van voorgaande Durban-conferentie herhaald zal worden. Het risico daarop noemt de minister onacceptabel in haar beantwoording. Tevens stelt zij dat Nederland zich zal blijven inzetten tegen antisemitisme. Mede daarom schrijft de minister:

Nederland is niet voornemens om deel te nemen aan de Durban IV-bijeenkomst, gelet op de historische belasting van het Durban-proces, het risico op herhaling van misbruik van dit platform voor antisemitische uitingen en de disproportionele en eenzijdige aandacht voor Israël zoals weergegeven in de oorspronkelijke Durban-verklaring.

Daarnaast benadrukt minister Kaag dat het kabinet de eenzijdige focus op Israel bij de Verenigde Naties als onwenselijk acht. De Nederlandse inzet in verschillende VN-gremia is erop gericht om disproportionele aandacht voor Israël tegen te gaan. De minister benadrukt dat er wel ruimte moet blijven voor gerechtvaardigde kritiek op het handelen van alle partijen. 

De Durban-conferentie in september 2001 werd gepland als een grote conferentie tegen racisme en discriminatie, maar het liep uit tot een pandemonium van openlijk antisemitisme, Israel-haat en zelfs verheerlijking van Hitler. Zo waren er zeer antisemitische karikaturen te zien, werden de Protocollen van de Ouderen van Zion openlijk verspreid en werden Israel beschuldigd van racisme, genocide en apartheidsbeleid. Volgende Durban-conferenties in 2009 en 2011 kenden ook hun antisemitische incidenten, met onder meer de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad die in 2009 verklaarde dat het ‘wereldzionisme de personificatie van racisme is’. 

Nederland sluit zich door deze bekendmaking aan bij het rijtje landen dat al eerder verklaarde afwezig te zullen zijn bij Durban-IV, dat zijn de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije.