Nederland en andere westerse landen niet naar VN antiracisme-conferentie

Hamas weigert voorstel tot onderhandeling met Israelische oud-minister, Kadima Knesset-lid Shaul Mofaz wil met Hamas onderhandelen over een vredesplan dat hij zondag heeft gelanceerd. De oud-minister van Defensie wil binnen een jaar een Palestijnse staat met tijdelijke grenzen op zestig procent van de Westbank. Maar uren na het voorstel wijst Hamas de toenadering compleet af: het plan is een “zionistische vulgariteit” en Hamas zal nooit met Israel praten, volgens woordvoerders van de terreurorganisatie.

Als Hamas bij de Palestijnse verkiezingen in januari wordt gekozen en aan de onderhandelingstafel wil plaatsnemen, wil Mofaz de dialoog aangaan. Zodra Hamas Israel erkent, eerder gesloten vredesovereenkomsten met de Palestijnen respecteert en het geweld tegen Israel stopt – zoals dat ook geformuleerd is door het zogenaamde Kwartet bestaande uit Amerika, Rusland, de EU en de VN – gaat het voor Mofaz niet langer om een terreurorganisatie. Hij is al bezig met het inwinnen van juridisch advies om te zien of het voor hem legaal is om met Hamas te praten.

De tweede man binnen Kadima en rivaal van partijleider Tzipi Livni, krijgt steun van meerdere Knessetleden uit de Kadima-partij – al roept het plan bij oud-minnisters van Kadima ook kritiek op. Livni blijft ondertussen vasthouden aan de vredesplannen van Annapolis uit 2007. Mofaz heeft de plannen al voorgelegd aan de Ambassadeur van de Verenigde Staten in Israel, James B. Cunningham en zal bij zijn reis naar de VS volgende week zijn plan ook bespreken met Congresleden.

Volgens Kadima-Knesset-lid Hermesh toont het plan wat het verschil is tussen Kadima en Likud. Mofaz: “Mijn diplomatieke plan staat open voor aanpassingen en kritiek – maar ten minste presenteer ik een plan. Dat is onder Netanyahu niet gebeurd”. 
Mofaz heeft aangegeven dat hij “bereid is om met de duivel zelf te gaan praten als dat nodig is om vrede te stichten.”

Maar voor zijn plannen heeft Mofaz ook gesprekspartner Hamas nodig en Hamas is niet van plan om te praten. Woordvoerders lieten weten dat Hamas Israel nooit zal erkennen. Aldus Hamas woordvoerder Fawzi Barhoum: "Elke onderhandeling met de zionistische vijand over rechten en legitieme erkenning, zou hem alleen een groter excuus bieden om misdaden te begaan.”

Zie ook:
Hamas rejects Mofaz call to talk as ''Zionist vulgarity'' (Ha''aretz) 
Kadima warms to Mofaz plan for Hamas talks, despite Livni opposition(Ha''aretz)