Nederland heeft zorgen kenbaar gemaakt aan de VS over ambassadeverhuizing

Ministers Kaag en Zijlstra. Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Flickr

De Nederlandse regering heeft haar zorgen kenbaar gemaakt aan de VS over haar besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israel te erkennen en de ambassade daarnaartoe te verhuizen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen gesteld door SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Op 6 december hield de Amerikaanse president Donald Trump een toespraak waarin hij Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israel erkent en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar de Israelische hoofdstad aankondigt.

Diezelfde dag nog plaatste minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra een bericht op Twitter waarin hij Trumps besluit “onverstandig en contraproductief” noemt. Dit Nederlandse standpunt is in lijn met EU-beleid. De Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini haastte zich om na de toespraak van  de Amerikaanse president deze zo snel mogelijk te veroordelen.

Naar aanleiding van het Amerikaanse besluit diende SP-Kamerlid Sadet Barakulut de volgende dag Kamervragen in. Uit antwoord op deze vragen blijkt dat Nederland haar zorgen aan de VS kenbaar heeft gemaakt over het Jeruzalembesluit. 

Nederland heeft de zorgen kenbaar gemaakt aan de VS, onder meer bij de lunch met Secretary of State Tillerson tijdens de ministeriële bijeenkomst van de NAVO en in hoogambtelijk contact met de Amerikaanse autoriteiten.

Zo valt te lezen in de antwoorden van minister Zijlstra. Het is onbekend wat de Amerikaanse reactie is op deze Nederlandse zorgen. In aanloop naar de stemming over een VN-resolutie die Trumps Jeruzalembesluit veroordeelt, lieten president Trump en ambassadeur Haley weten te oeverwegen om de steun aan voorstemmers te verminderen. Nederland stemde voor de resolutie.

In antwoord op de vragen van Karabulut laat Zijlstra ook weten dat Nederland haar ambassade haar ambassade naar Jeruzalem alleen zal terugverhuizen zodra “er een alomvattend vredesakkoord ligt met een oplossing voor Jeruzalem, inclusief duidelijkheid over de grenzen.” Tot 1980 was Nederland één van de weinige landen met een ambassade in de Israelische hoofdstad. In 1980 werd deze echter verhuisd als protest tegen Israels verklaring dat de stad Jeruzalem “ondeelbaar” is. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem hun toekomstige hoofdstad.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon heeft een dertigledendebat aangevraagd over de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem. Daarbij heeft hij ook om een regeringsappreciatie over Trumps besluit gevraagd. In antwoord op dit verzoek heeft minister Zijlstra een brief naar de Kamer gestuurd. In dit document worden de reeds bekende standpunten van de Nederlandse regering herhaald. Nederland is, in lijn met de EU, voor een twee-statenoplossing en is van mening dat de status van Jeruzalem door beide partijen in onderhandelingen beslist moet worden.

Verder laat de VVD-bewindsman weten dat Nederland in de EU en HV Mogherini “een betrouwbare en voorspelbare partner van beide partijen” ziet en deze steunt. Het Amerikaanse besluit wordt door Zijlstra “een onverstandige en eenzijdige stap” genoemd, die bovendien “in strijd is met het internationaal recht, waaronder VNVR-resolutie 478.” De Nederlandse regering vindt het “van belang dat de VS snel met een plan komt dat recht doet aan de aspiraties van beide partijen en zo in ieder geval een begin maakt met het wegnemen van de breed gedragen zorgen.”