Netanyahu: TIPH-mandaat gaat niet vernieuwd worden

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 29 jan 2019 HEBRON

Het mandaat voor de Temporary International Presence in Hebron (TIPH) gaat niet vernieuwd worden. Dat heeft de Israelische premier Benjamin Netanyahu gisteren bekend gemaakt. De internationale observatiemacht is al meer dan twee decennia werkzaam in Hebron.

TIPH is een internationale civiele waarnemersgroep die volgens zijn mandaat belast is met “het monitoren en rapporteren van pogingen om het normale leven in de stad Hebron te behouden, waardoor een gevoel van veiligheid ontstaat bij de Palestijnen in Hebron.” De waarnemersgroep is opgericht in reactie op de aanslag op de Ibrahimi-moskee in 1994 door de joodse extremist Baruch Goldstein, waarbij 29 doden vielen. Na een oproep door de VN sloten de PLO en Israel een akkoord voor het toelaten van een internationale observatiemacht met een tijdelijk mandaat. Deze werd na drie maanden niet vernieuwd, maar bij het tekenen van de Oslo-akkoorden werd TIPH nieuw leven ingeblazen.

De groep rapporteert schendingen van rechten en akkoorden in de stad, die voor 20 procent onder controle van Israel, en 80 procent onder controle van de Palestijnse Autoriteit staat. Werknemers van TIPH komen uit Noorwegen, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Italië en Turkije. Daarnaast heeft de waarnemersgroep ruwweg een dozijn lokale medewerkers in dienst.

Omdat het idee was dat de aanwezigheid van de observatiemacht tijdelijk zou zijn, moet het mandaat elke zes maanden worden vernieuwd. De huidige machtiging loopt tot het einde van deze maand, maar gaat door Israel niet vernieuwd worden.

Het afgelopen half jaar is TIPH meerdere keren negatief in het nieuws geweest. Zo zijn beelden verschenen van een TIPH-medewerker die een Joodse jongen in het gezicht slaat en een video van een waarnemer die de autobanden van een Joodse inwoner van Hebron lek prikt. Na interne onderzoeken zijn beide personeelsleden door de internationale waarnemersgroep ontslagen.

Volgens de Israelische politie creëert TIPH spanningen om zo relevant te blijven en hun “hoge salarissen te rechtvaardigen.” Met deze beschuldiging en de recente incidenten, zetten verschillende politici en activisten Netanyahu onder druk om een punt achter de aanwezigheid van de waarnemersgroep te zetten. Zo beschuldigt minister Gilad Erdan de observatiemacht van “samenwerking met extremistische organisaties en het promoten van het delegitimiseren van Israel.” Nederzettingsactivisten noemen de beëindiging van het TIPH-mandaat “belangrijk nieuws.”

Een woordvoerder van PA-president Abbas noemt het Israelische besluit “onacceptabel.” Israel neemt daarmee “afstand van internationale akkoorden,” aldus de PA-woordvoerder. De Palestijnse diplomaat Saeb Erekat doet een oproep tot de internationale gemeenschap om de Palestijnen te blijven beschermen. Hiervoor wil Erekat niet alleen het aanblijven van de waarnemersgroep in Hebron, maar daarnaast een internationale observatiemacht in alle bezette Palestijnse gebieden, zo maakte hij vandaag in een statement bekend. Volgens Erekat past het besluit van Netanyahu in de “immorele ontmensingscampagne tegen Palestina en de Palestijnen” door Israelische politici in het kader van de naderende verkiezingen.