New York Times door het stof vanwege antisemitische cartoon

De New York Times heeft excuses aangeboden voor het plaatsen van een cartoon met sterk antisemitische lading.

Afgelopen donderdag kwam een cartoon terecht in de printeditie van de krant, waarin de Israelische premier Netanyahu afgebeeld wordt als blindengeleidehond van de Amerikaanse president Trump. Hierbij wordt Netanyahu afgebeeld met een davidster, en Trump met een keppeltje.

Die laatste twee attributen hebben tot felle kritiek geleid, waarop de krant excuses aanbood.

In eerste instantie sprak de krant van “antisemitische uitdrukkingen” die “kwetsend” kunnen zijn, maar veel lezers namen hier niet genoegen mee. Een dag later kwam een tweede statement, ditmaal met duidelijkere benoeming van het kwalijke aspect van wat de Times als fout in het redactiewerk beschouwt:

Uiteraard is het aan cartoonisten kritische boodschappen in een afbeelding te stoppen. Vaak wordt dan ook de grens met het racistische en antisemitische opgezocht. De reden waarom lezers deze cartoon als antisemitisch is, is dat duidelijk Joodse attributen een generalisatie van kritiek op Israel naar een aanval op Joden in het algemeen behelst.

Anshel Pfeffer, journalist voor Haaretz en The Economist, geeft deze uitleg op twitter:

Kritiek uiten op Israel kan, mag en moet. Maar dat kan op vele manieren, zonder verwijzingen naar het Naziverleden, generaliseringen naar het Jodendom in het algemeen of andere antisemitische stereotypen. Vandaar het oordeel van Pfeffer: “Er zijn 1000 manieren om de giftige relatie [tussen Trump en Netanyahu] te bekritiseren en op de hak te nemen. Maar zo moet het niet”.