Nieuwe Israelische ambassadeur Naeh aangekomen in Turkije

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 2 dec 2016 TURKIJE

eitan-naeh-bron-buitenlandse-zakenDe nieuwe Israelische ambassadeur van Israel in Turkije, Eitan Naeh, is gisterenochtend aangekomen in de Turkse hoofdstad Ankara. Binnen enkele dagen zal hij zijn geloofsbrieven aan de Turkse president Erdogan aanbieden. Naeh werkte voor hij tot ambassadeur werd benoemd op de Israelische ambassade in Londen en in Turkije werkte hij al op de Israelische ambassade in Ankara in de periode 1993-1997.

Naeh is de eerste Israelische ambassadeur die gaat dienen in Ankara sinds Turkije de politieke banden met Israel verbrak in navolging van de Mavi Marmara-affaire in 2010. Lees ook mavi marmara. In juni kondigde de twee landen aan dat zij tot een verzoeningsakkoord waren gekomen, Israel betaalde als onderdeel van het akkoord ongeveer 18,8 miljoen euro aan Turkije als compensatie voor het incident. (Lees ook: Normalisatie diplomatieke banden Israel Turkije biedt economische kansen & Normalisering Israelisch-Turkse relaties in zicht, maar nog geen feit).

Bij aankomst op de luchthaven van Ankara gaf de nieuwe Israelische ambassadeur een toespraak aan de aanwezige verslaggevers. Naeh bedankte Turkije voor het ‘warme welkom’ en de hulp die Turkije stuurde om te helpen de bosbranden in Israel te bestrijden, het land stuurde meerdere blusvliegtuigen. (Lees ook: Israel geteisterd door ergste bosbranden sinds 2010 & Tienduizenden Israeli’s geëvacueerd wegens bosbranden, veiligheidsministerie vermoedt brandstichting).

De Turkse premier Binali Yildrim benoemde deze maand Kemal Okem, ambtenaar op Buitenlandse Zaken, als de nieuwe ambassadeur voor Israel.

Video: Eitan Naeh geeft een interview op de luchthaven, bron: Facebook/@IsraelinTurkey

Foto: Eitan Naeh de nieuwe Israelische ambassadeur in Turkije, bron: Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken