Nieuwe regering stemt in met onderzoek naar Meron-drama

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 21 jun 2021 ISRAEL MERON RAMP

De nieuwe Israelische regering heeft ingestemd met een officieel onderzoek naar de oorzaken van het drama bij de Berg Meron. Hierbij kwamen 45 mensen om het leven tijdens festiviteiten rond Lag BaOmer. Het aantal bezoekers was veel hoger dan dat de locatie aankon, wat leidde tot verdrukkingen en valpartijen.

Benny Gantz (bron: Elad Malka)

Op 30 april jl. kwamen duizenden charediem samen bij het graf van rabbijn Shimon Bar Yochai bij de Meron-berg. De locatie was alleen niet goed afgestemd op de vele duizenden bezoekers. Onder meer door natte looppaden en bottlenecks gleden mensen uit, wat leidde tot grote valpartijen, verdrukkingen en vele doden en gewonden.

Een onderzoek naar de ramp was een vurige wens van minister van Defensie Benny Gantz, die daar geen kans voor kreeg in de vorige regering onder Netanyahu. Maar in de nieuwe regering-Bennett was er grote steun voor het officiële onderzoek, onder meer van Avigdor Lieberman en Yair Lapid. Het kabinet besloot ook dat slachtoffers hulp zal worden geboden bij het verkrijgen van compensatie.

Het onderzoek zal zich richten op zowel politie, reddingsmedewerkers, politici en religieuze functionarissen, om zo een zo goed mogelijk beeld van de ramp te kunnen reconstrueren. De commissie krijgt een budget van 6 miljoen sjekel (zo’n 1,5 miljoen euro) en de voorzitter zal gekozen worden door de voorzitter van het Hooggerechtshof. Het onderzoek zal zich richten op de aanloop, de vooraf genomen besluiten en de respons op het drama.

“Dit onderzoek is onze morele verplichting jegens het Israëlische volk en de families die dierbaren hebben verloren”, stelde Gantz op zondag. “We moeten ervoor zorgen dat een tragedie van deze grootte zich nooit zal herhalen. Het doel is bovenal om mensenlevens te redden.” Premier Naftali Bennett benadrukte het belang van het nieuwe onderzoek. Het is belangrijk om lessen te trekken van fouten uit het verleden, aldus Bennett, en om te voorkomen dat zulke rampen nogmaals gebeuren.

Vanuit charedische hoek kwam er veel kritiek op het besluit van de regering. Zij zien het als een lasterlijke campagne waarbij zij verwachten als hoofdschuldige te worden aangewezen.