#NoFear: grote demonstratie tegen antisemitisme in Washington, D.C.

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 12 jul 2021 ANTISEMITISME VS

In Washington, D.C. hebben meerdere Joodse organisaties een grote demonstratie tegen het groeiende antisemitisme in de Verenigde Staten georganiseerd. Meer dan 2000 mensen namen deel aan de demonstratie met het motto “NO FEAR: Rally in Solidarity with the Jewish People”, in het hart van de Amerikaanse hoofdstad. 

De laatste tijd is het antisemitisme is de VS sterk gegroeid. Zo worden orthodoxe Joden op straat aangevallen, kunnen Joodse studenten niet openlijk zichzelf zijn op universiteiten en doen antisemitische complotten op zowel links als recht de rondte. Recentelijk werd een rabbijn in Boston nog aangevallen door jonge man met een Arabische achtergrond. De dader wordt momenteel aangeklaagd voor poging tot moord als onderdeel van een hate crime

De recente groei is met name aan het licht gekomen sinds de escalatie tussen Israel en Hamas, maar ook na de wapenstilstand is het antisemitisme in de VS niet weg. Vele joodse organisaties en synagogen zijn recentelijk beklad met discriminerende leuzen. 

De demonstratie is mede georganiseerd door Elisha Wiesel, zoon van Holocaustoverlevende Elie Wiesel, en zowel Democratische als Republikeinse politici namen deel. Ook vele joodse (en niet-joodse) maatschappelijke en politieke organisaties waren aanwezig. Opvallend genoeg ware enkele links georiënteerde organisaties afwezig bij de breed-opgezette demonstratie.

De dochter van wijlen senator John McCain sprak tijdens de rally: “We zullen antisemitisme hier in de Verenigde Staten van Amerika nooit accepteren. We kunnen niet stil zijn, we kunnen niet zwijgen, en vooral, we kunnen niet bang zijn. Ik ben hier om jullie allemaal te vertellen, je bent niet de enige… ik ben niet joods, maar ik kan zien hoe eng het is.” McCain riep op om antisemitisme aan beide flanken van het politieke spectrum te veroordelen, net zoals de Democratische volksvertegenwoordiger Hernandez uit Arizona.

De voorzitters van zowel de Republikeinse Joodse Coalitie – voormalig senator Norm Coleman – als de Joodse Democratische Raad, voormalig congreslid Ron Klein, kwamen samen op het podium om de demonstranten toe te spreken. “De strijd tegen antisemitisme is geen politieke kwestie”, verklaarde Coleman. “We zijn verenigd in de overtuiging dat ieder van ons de verantwoordelijkheid heeft om antisemitisme in de politieke arena aan de kaak te stellen, of het nu in onze eigen partij is of in de andere partij.” 

De gehele demonstatie in Washington, D.C. is volledig terug te zien op het YouTubekanaal van NoFearRally 2021