NYT: Israel heeft meer dan 100 bombardementen uitgevoerd op ISIS in Egypte

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 feb 2018 EGYPTE IAF IS

Israel heeft, met goedkeuring van de Egyptische regering, de afgelopen twee jaar meer dan honderd aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in de Sinaï. Dat is afgelopen weekeinde door de New York Times onthuld.

Het was al bekend dat de Israelische luchtmacht weleens missies tegen IS ten zuiden van Israel heeft uitgevoerd. Deze bombardementen waren in antwoord op raketaanvallen vanuit de Sinaï. De grote schaal van de Israelische operaties tegen de jihadistische terreurgroep was echter obscuur.

Uit het stuk van David D. Kirkpatrick van NYT blijkt dat de Israelische luchtmacht de afgelopen twee jaar vrijwel wekelijks posities van IS in de Sinaï heeft bestookt. Hierbij maakt de IAF gebruik van vliegtuigen, drones en helikopters. Dit gebeurt met goedkeuring van de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi. Zijn land is al zo’n vijf jaar verwikkeld in een bittere strijd met IS. Egypte is dan ook meerdere keren het toneel geweest van bloedige aanslagen die honderden levens gekost hebben.

Volgens Amerikaanse analisten hebben de Israelische bombardementen een belangrijke rol gespeeld voor het Egyptische leger om de overhand te krijgen op de jihadisten. Daarnaast zijn de operaties tegen IS ook bedoeld om de grens met de Joodse staat veilig te stellen.

De innige samenwerking tegen de gemeenschappelijke vijand is echter lange tijd geheim gehouden. Zowel de Israelische als de Egyptische legertop houden alles omtrent de alliantie tegen IS zoveel mogelijk geheim. De markeringen op de Israelische toestellen worden dan ook bedekt. Volgens analisten vliegen de vliegtuigen zelfs een andere route om het te doen lijken alsof ze zijn opgestegen vanaf het Egyptische vaste land.

Het Egyptische leger wil niet zwak overkomen op haar eigen bevolking, zo schrijft Kirkpatrick. Daarnaast wordt Israel – ondanks bijna 40 jaar vrede, nog steeds op Egyptische staatstelevisie als aartsvijand afgeschilderd. Het niet ontkennen van de militaire samenwerking zou tot protesten in Egypte kunnen leiden. Daarom wil ook Israel de alliantie geheim houden, ten behoeve van de stabiliteit bij haar buren.