PA: rolstoeltoegankelijkheid Grot van Patriarchen is ‘oorlogsmisdaad’

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 9 sep 2020 HEBRON PA

De Palestijnse Autoriteit is razend over de geplande bouw van een lift bij de Grot van de Patriarchen. Het graftombecomplex gebouwd door Herodes heeft steile trappen, en de in 2019 geplande lift is bedoeld het heiligdom rolstoeltoegankelijk te maken voor zowel Joden als moslims. Woedende reacties van Palestijnse politici en rechters volgden.

De Palestijnse Autoriteit vindt de aanleg van een lift in de Grot van de Pariarchen een ‘invasie’ en ‘verjoodsing’ van het heiligdom

Het gebouw is rond het jaar 0 (gewone jaartelling) gebouwd bovenop de grot waar Abraham, Isaac en Jacob volgens de Bijbel begraven liggen, maar voldoet helaas niet aan de toegankelijkheidseisen voor gehandicapten die de Israelische wet tegenwoordig stelt aan openbare gebouwen. Na jarenlange tegenwerking van de gemeente Hebron, heeft het Israelische Ministerie van Defensie in mei 2020 de opdracht gegeven om unilateraal en ondanks tegenstand van de internationale gemeenschap een lift te bouwen aan de buitenkant van het complex, voor mensen die de steile stenen trappen naar de ingang niet kunnen beklimmen.

Volgens de NGO Palestinian Media Watch Het Palestijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een ‘oorlogsmisdaad’ die bedoeld was om ‘het kolonalisme, de bezetting en [geschieds]vervalsing’ van de ‘bezettende macht’ te versterken. De Palestijnse Autoriteit ontkent iedere band van Joden met de duizenden jaren oude heilige plekken in het historische land Israel, zoals de Grot van de Patriarchen, de Tempelberg en het graf van Rachel. Hierin wordt zij gesteund door UNESCO. Ahmed Tamimi, het hoofd van de afdeling Mensenrechten en Maatschappij bij de PLO waarschuwde voor een derde intifada: “Het Palestijnse volk is goed in staat zichzelf, zijn land en zijn heiligdommen te verdedigen, als de internationale gemeenschap zijn obligaties niet nakomt.” 

‘Bevrijding van Hebron compleet’

De Israelische belangenorganisatie voor gehandicapten Btsalmo reageerde eerder verheugd op de vooruitgang van het plan. ‘De bevrijding van Hebron is nu compleet. Nu kan iedereen zijn voorvaderen en -moeders bezoeken en spreken, ongeacht hun fysieke beperkingen,’ verklaarde de organisatie.

De plannen om de controversiële lift voor bejaarde en gehandicapte bezoekers van alle godsdiensten werden jaren geleden bekend gemaakt, en het besluit om via een bevel van het Israelische Ministerie van Defensie kwam na een proces van technische en archeologische studies om de lift te kunnen bouwen zonder schade aan het duizenden jaren oude gebouw aan te richten. In 2019 telde de Grot van de Patriarchen meer dan een miljoen bezoekers.

Het heiligdom van de Grot van de Patriarchen is een heilige plek voor zowel Joden als moslims, en het recht om er te bidden wordt volgens ingewikkelde, vastgelegde afspraken gedeeld door de twee gemeenschappen. (Foto’s: بدارين/Wikimedia Commons)