Palestijnen vernielen EU-project na technofeest

Het met EU-geld opgeknapte heiligdom Nabi Musa op de Westelijke Jordaanoever is in de afgelopen dagen verwoest en het meubilair in brand gestoken, bij protesten tegen een technofeest. Het feest op zaterdagavond met de bekende Palestijnse DJ Sama Abdulhadi trok honderden bezoekers, en vervolgens honderden relschoppers. Abdulhadi is gearresteerd voor het spelen op het feest en nog steeds in hechtenis.

Boze menigte breekt een hostel af in Nabi Musa, dat vorig jaar nog met EU-geld gerenoveerd zou worden. (Twitter)

“Alcohol en naakte vrouwen”

Wat begon met het filmen van een promotiefilmpje voor de Palestijnse gebieden, liep uit op een volwaardige rave in het heiligdom waar volgens islamitische traditie Mozes begraven ligt. Hoewel ook in de Palestijnse Gebieden het coronavirus zich explosief verspreidt, en de PA een soortgelijke noodtoestand als Israel heeft uitgeroepen, wisten honderden feestgangers voor de gelegenheid hun weg naar Nabi Musa te vinden. Hier lijkt de PA aanvankelijk geen moeite mee gehad te hebben.

Nadat beelden van het feest razendsnel verspreid werden, waarop te zien was dat alcohol gedronken werd en mannen en vrouwen met elkaar dansten, werd ingegrepen door Palestijnse politie, en vervolgens door een woedende menigte. “Ze hebben alcohol en naakte vrouwen op een heilige plek!” schreeuwden woedende Palestijnen die het feest bestormden en stopzetten. Palestijnse politie wist de confrontatie te kalmeren.

In de loop van de volgende dagen sloopten boze Palestijnen uit protest al het meubilair uit een hostel in het gebouw van de sporadisch gebruikte moskee, en staken het buiten in brand. Het hostel was verder niet betrokken bij het technofeest in het heiligdom.

Toeristische promotie, toestemming ontkend

De PA kreeg in 2019 zo’n €5 miljoen aan EU-geld toegewezen om Nadi Musa op te knappen, uit fondsen bestemd voor het behouden en renoveren van Palestijnse toeristische trekpleisters.

Volgens DJ Sama’s familie had zij schriftelijk toestemming van de PA voor het technofeest gekregen, en bedankte Palestijns minister van Toerisme en Oudheden Jehad Yasin haar nog wel voor het promoten van feesten in Palestijns erfgoed. Zij werd maandag gearresteerd voor haar rol in de festiviteiten.

Het Palestijnse ministerie van Toerisme ontkende toestemming voor het feest gegeven te hebben, maar hintte dat er wellicht toestemming was verleend door het ministerie van Religieuze Zaken. Religieuze Zaken ontkende nog stelliger ooit het evenement goedgekeurd te hebben: “Ik voel walging en woede over wat er bij Nabi Musa gebeurd is. Ik weet nog niet wie er voor deze zonde verantwoordelijk is, maar zij zullen passend gestraft worden voor deze wandaad,” dreigde religieus adviseur Mahmoud Al-Habbash van de PA. Volgens plaatselijke Palestijnse politie werd het feest gedoogd, totdat beelden ervan online een woedende menigte opzweepten.

Een woordvoerder van Hamas veroordeelde de PA voor het toelaten van een “verwerpelijke heiligschennis in een huis van Allah”. Bovendien sprak de Hamas-woordvoerder onbegrip uit dat zoiets kon gebeuren in tijden van het coronavirus.

De PA maakte dinsdag bekend het voorarrest van Sama Abdulhadi in ieder geval te verlengen tot 15 dagen. De Independent Palestinian Commission for Human Rights heeft haar vrijlating geëist.